Riik liigub edasi 5G-ga

PM Majandus
Copy
5G. Pilt on illustratiivne.
5G. Pilt on illustratiivne. Foto: Gonzalo Fuentes/Scanpix

​Valitsus kiitis täna heaks sidevõrkude turbemääruse, mis täpsustab 5G ja teiste sidevõrkude turvalisuse nõudeid. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt tegi ettepaneku panna 5G sagedusoksjonile kolm sagedusluba.

Suti sõnul on Eesti jaoks oluline tagada, et Eesti 5G võrgud ja taristu oleksid usaldusväärsed ja vabad kõrge riskiga tehnoloogiast, sest need muutuvad meie digiarengu ja -ühiskonna alustalaks ja võimaldajaks.

Määrusega täpsustatakse, kuidas peavad ettevõtjad edaspidi riigi julgeoleku huve arvesse võtma. Riist- ja tarkvara ohtu riigi julgeolekule hinnatakse kasutusloa menetluses. Kasutusloa kohustus ja kõrge riskiga tehnoloogia keeld kehtib sidevõrgu eri osades erinevalt, näiteks 5G võrkude puhul tuleb kasutusluba hakata taotlema kohe, kuid kõrge riskiga riist- ja tarkvara on lubatud kasutada kuni 31. detsembrini 2025.

Ministri kinnitusel ei muuda regulatsioon kodanike elu ega poes müüdavaid nutiseadmeid, vaid tagab riigi IT-taristu turvalisuse. «Nii kindlustame, et meie sidevõrgud on usaldusväärsed ja inimeste andmed kaitstud,» lisas Sutt.

Jaotamisele läheb kolm võrdset osa

Sageduskonkursi alustamiseks tuleb riigi kinnitada ka 5G konkursi tingimused 3,6 GHz sagedusalas. Minister Suti ettepanekul läheb konkursil jaotamisele kolm sagedusluba. 

Sagedusvahemik 3410–3600 MHz jagatakse kolmeks võrdseks osaks suurustega 130 MHz. Täpsemad konkursi tingimused saadetakse sideettevõtjatele arvamuse avaldamiseks lähipäevil.

«Tuleviku 5G teenused nagu isesõitvad bussid ja ülikiire andmeside vajavad toimimiseks võimalikult suurt sagedusvahemikku, mis on ka Euroopa Komisjoni soovitus. Kuna koordinatsioonilepingut Venemaaga ei ole olnud võimalik sõlmida ning arvestades sellest tulenevaid piiranguid sagedusala kasutusele, on sagedusala jaotamine kolmeks võrdseks osaks mõistlik kompromisslahendus, mis toetab ka konkurentsi,» selgitas Sutt.

Sageduskonkurss kuulutatakse välja peale elektroonilise side seaduse muudatuste jõustumist tuleva aasta 1. veebruarist. Seejärel on sideettevõtjatel 60 päeva aega konkursile registreeruda, siis käivitub konkurss ning jagatakse välja sagedusload.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles