Suurbritannial on vaja 100 000 veoautojuhti, et vältida tühjasid poeriiuleid

PM Majandus
Copy
Foto: Christian Chen / Unsplash

Suurbritannia seisab veokijuhtide puuduse tõttu silmitsi olukorraga, kus poeriiulitele võivad tekkida augud, vahendab The Guardian.

Toidutööstus palus kirjas peaminister Boris Johnsonile kiireloomulist sekkumist, et Ida-Euroopa autojuhid saaksid eriloa riiki sisenemiseks, kuna on oht kriitiliste toiduahelate katkemisele. Veoautojuhtidest lõviosa moodustavad ida-eurooplased, kuid Brexiti ja Covid-19 tõttu on potentsiaalsed töötajad piiride taga kinni. 

Poeketi Tesco juhid tõid vestluses transpordiministri Charlotte Vere´iga jutuks, et tööjõupuudus tekitab neile iga-nädalaselt 48 tonni toidujääke. Enim mõjutab autojuhtide puudus lühikese säilimisajaga kaupa, mis jõuavad poodidesse liiga hilja, mis tähendab omakorda suuremat kauba ära viskamist.

Wimbledoni puuviljafarmeri sõnul on nad olukorras, kus transpordifirma jõuab igapäevase kaubaveo asemel kaubale järele korra nädalas.

Briti maanteetranspordi ühingu tegevjuht Richard Burnett toonitab, et olukord on niivõrd tõsine, et tühjad augud kaubariiulitel on nädalate kaugusel. Tema hinnangul on juhte puudu 85 000-100 000.

Lisaks veoautojuhtidele on puudu ka tootmistöötajatest. Koroonapiirangute lõdvenemisel suurenes oluliselt külmutatud toidukaupade nõudlus ning tööjõupuuduse tõttu suurenevad probleemid tootmisahelates nädalast nädalasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles