Ministeerium kehtestab riigikohtu otsuse põhjal ehitusvaldkonna kvalifikatsiooninõuded

PM Majandus
Copy
Teeehitus.
Teeehitus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Majandus-ja kommunikatsiooniministeerium töötab riigikohtu 17.mail langetatud otsuse põhjal välja määruse muudatust, mis puudutab ehitusvaldkonna tegevusalade kvalifikatsiooninõudeid. 

Ehitusvaldkonnas tegutsevatel ettevõtjatel, sealhulgas vastutavatel arhitektidel, inseneridel ja teistel professionaalidel on üle kolme aasta kehtinud nõue tõendada oma kvalifikatsiooni kutsega. Kui siiani kehtestati kvalifikatsiooninõuded kutsestandardite tasemel, siis vastavalt riigikohtu 17. mai otsusele viiakse määruse sõnastusse reguleeritud tegevusaladele vastavate konkreetsete kutsestandardite viited, teatas ministeerium.

Riigikohtu üldkogu tunnistas 17.mail põhiseadusevastaseks olukorra, kus majandus- ja taristuminister ei kehtestanud ehitusvaldkonnas pädevate isikute hariduse ja töökogemuse nõudeid, vaid jättis need kutsenõukogu otsustada.

Riigikohus kohustas ministrit pärast üldkogu otsust kehtestama võimalikult kiiresti hariduse ja töökogemuse nõuded, mille alusel oleks võimalik anda ehitusvaldkonnas kutseid. Riigikohus rõhutas, et ehitusseadustik ei võimalda tal seda õigust kutsesüsteemi organitele edasi volitada.

«Ministeerium on koos kutse andjate ja Kutsekojaga alustanud määruse muudatuse eelnõu väljatöötamist ning muudatus jõustub eeldatavasti kuu aja jooksul,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Minister lisas, et seni pole võimalik uusi kutseid anda ega kvalifikatsioone uuendada. «Riigikohtu otsusel tohib ehitusalast kutset soovivate isikute taotlusi lahendada alles pärast määruse muudatuse kehtestamist,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles