Keskkonnaminister rõkkab: põlevkiviõlitehase ehitus jätkub! (8)

PM Majandus
Copy
Keskkonnaminister Tõnis Mölder
Keskkonnaminister Tõnis Mölder Foto: Mailiis Ollino

Keskkonnaminister Tõnis Mölder (Keskerakond) on kindel, et Eesti Energia kavandatav põlevkiviõlitehas Enefit 280 ehitatakse valmis.

«Põlevkiviõlitehase ehitus jätkub!» kirjutas minister ühismeedias.

Praegu on põlevkiviõlitehase tulevik pausil, kuna Tartu ringkonnakohus peatas tehasele väljastatud ehitusloa kehtivuse ajaks, kuni jõustub menetlust lõpetav lahend.

MTÜ Loodusvõlu esitatud esmase õiguskaitse taotlust rahuldades leidis kohus, et õlitehase ehitustegevust ei tohi alustada enne, kuni pole selgust tehase keskkonnamõjus läheduses paiknevale Natura 2000 alale.

Seetõttu pöördus ka rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus (Reformierakond) Eesti Energia juhatuse poole ja palus kõik pöördumatud rahalised kohustused praegu tegemata jätta.

Mölder on aga kindel, et tehas peab kerkima ning vastuolu Eesti deklareeritud kliimaeesmärkidega pole. «Põlevkivi puudutavaid otsuseid tehes peame arvestama keskkonna- ja kliimaeesmärke, aga samal ajal vaatama ka sotsiaal-majanduslikku poolt ja leidma tasakaalu. Tehas võimaldaks nii tööstust arendada kui ka rohepööret ellu viia. Tegemist on uue tehasega, mis töötab uuel tehnoloogial, mis on välja töötatud meie inimeste poolt. Eesti on kliimaeesmärkide juures õlitehase rajamisega arvestanud ning kehtivate dokumentidega on see kooskõlas. CO2 puhul on õlitootmine väiksema CO2 jalajäljega kui põlevkivist elektri tootmine,» kirjutas Mölder.

Keskkonnaministri sõnul on oluline ka Ida-Virumaale uusi töökohti luua. «Õlitehase rajamine ei lisa Ida-Virumaale lisaressurssi ainult investeeringu kujul, vaid loob lisatöökohti nii ehitusprotsessis kui ka hiljem tehase töös hoidmises. See loob 500 uut töökohta nii kaudselt kui ka otseselt vähemalt 15 aastaks. Ida-Virumaa ja Eesti vajavad seda. Kaalul on tuhandete perede toimetulek. Rohepööre peab töötama inimeste heaks, mitte nende heaolu arvelt.»

Mölderi hinnangul peaks projekti skeptiliselt suhtuv valitsuspartner arutama küsimust koos temaga. «Ei saa siiski välistada, et kui CO2 ühiku hind kasvab või kui Euroopa kliimapoliitika peaks karmistuma määral, mis muudab õlitehase majanduslikult ebamõistlikuks, vaatab valitsus põlevkiviõlitehase projekti uuesti üle, kuid nii strateegilisi valikuid arutatakse vaid Vabariigi Valitsuse tasemel.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles