Euroopa pankadel on EKP uue sooduslaenu vastu suur huvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro sümbol Euroopa Keskpanga hoone ees
Euro sümbol Euroopa Keskpanga hoone ees Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) kavatseb 29. veebruaril anda Euroopa pankadele teist korda soodusintressiga kolmeaastast laenu, mida pangad võivad analüütikute hinnangul võtta kuni triljon eurot.

Esimest korda andis EKP kolmeaastast laenu detsembris ja siis võttis enam kui 500 panka seda kokku 489 miljardit eurot. Laenuintress oli üks protsent. Laenuga soovis keskpank elavdada pankadevahelist loidunud laenuturgu ja ergutada panku ostma riikide võlakirju.

Briti ärilehel Financial Times on andmeid, et osa eurotsooni suuri panku kavatseb laenusummat mitmekordistada.

Analüütikud kiidavad keskpanga tegevust. «EKP kolmeaastane laen on muutnud olukorda. Seda võiks nimetada Draghi-efektiks,» ütles konsultatsioonfirma Spiro Sovereign Strategy tegevjuht Nicholas Spiro uudisteagentuurile TT.

«Pangad saavad üheprotsendilist laenu kolmeks aastaks. Sellega saavad nad tasuda oma võlgu ning osta Itaalia ja Hispaania võlakirju, mille intress on viis kuus protsenti. See on väga hea tootlus,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles