BLRT Grupi käive oli mullu 350, kasum 12,7 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BLRT Grupi suuromanik Fjodor Berman.
BLRT Grupi suuromanik Fjodor Berman. Foto: Mihkel Maripuu

Tööstuskontsern BLRT Grupp teenis 2011. aastal 350 miljoni euroni ulatunud käibe juures kasumit 12,7 miljonit eurot.

BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman ütles intervjuus BNS-ile, et ettevõtte käive kasvas möödunud aastal 15 protsenti. Berman hindas tulemust heaks, kuigi kasumit lootis firma enam teenida.

Berman selgitas, et kõige enam töötab BLRT Grupil inimesi Tallinnas, Klaipedas ja Turus. Tema sõnul näitasid väga häid tulemusi möödunud aastal kontserni Soome ja Eesti ettevõtted, kuid Leedus jäid tulemused oodatule alla. BLRT Leedu üksus tegeleb suuresti laevaehituse äris, kus viimased aastad on olnud rasked.

Alanud aastat hindas Berman kontserni jaoks optimistlikuks, kuigi optimism on eelmise aasta septembri-oktoobriga võrreldes vähenenud. Ta selgitas, et olukorda mõjutab Euroopa võlakriis.

BLRT Grupp on Bermani sõnul avatud ja ekspordile suunatud ettevõte ning sõltub kõikidest turgudest, eelkõige aga Skandinaavia turust. Maailma ja eurotsooni probleemid mõjutavad arengut ja hindu. Paljud ettevõtted, nagu ka inimesed, on praegu ettevaatlikud, selgitas Berman.

Eelmisel suvel oli näha turgudel elavnemise tendentsi, kuid neljandas kvartalis toimus järsk langus. «Ja esialgu ei näe me olukorra paranemist 2012. aasta esimeses kvartalis,» sõnas ta.

Ideaalne oleks omada laevaehitustellimuste portfelli kolmeks aastaks ette, kuid praegu on BLRT Bermani sõnul õnnelik, et tellimused on olemas aastaks. Teatud hulk tellimusi on olemas ka 2013. aastaks ning ilmselt osa tellimusi läheb üle 2014. aastasse, lisas ta.

Laevaomanikel on turu madalseisu tõttu raske teha otsuseid uute laevade tellimiseks, tõdes Berman. Elevnemist on näha siiski näiteks kalapüügilaevade, aga ka avamere enegeetika ja tuuleenergeetikaga seotud laevade osas.

Kui oktoobris plaanis BLRT Grupp alanud aasta käibeks 412 ja kasumiks 33 miljonit eurot, siis praegu on prognoosid vastavalt 392 ja 26 miljonit eurot. Käibe oodatavat 12-protsendilist kasvu nimetas Berman samas heaks tendentsiks.

Berman märkis, et selle aasta investeeringute plaani pole ettevõte vähendanud. See on endiselt ligi 61 miljonit eurot.

Möödunud aastal investeeris kontsern ligi 52 miljonit eurot. Berman nimetas ära investeeringu Riia logistika- ja teeninduskeskuse esimesse etappi, gaasitehastesse Eestis, Lätis ja Ukrainas ja metallimüügifirmadesse Eestis ja Soomes.

BLRT Gruppi kuulub 72 ettevõtet ja kontsern annab kaheksas riigis tööd ligikaudu 4000 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles