Riigi nõue ähvardab suure Eesti toidutootja põlvili suruda (10)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Pikka aega Tartu Agro ASi juhtinud Aavo Mölder peab hakkama saama nii koroonakriisi mõjudega kui ka ootamatu riigi rahanõudega.
Pikka aega Tartu Agro ASi juhtinud Aavo Mölder peab hakkama saama nii koroonakriisi mõjudega kui ka ootamatu riigi rahanõudega. Foto: Jassu Hertsmann

Aastakümnete tagusest vaidlusest välja kasvanud rahanõue tabas Eesti toidutootjat Tartu Agro kõige ebameeldivamal ajal. Firma omanike sõnul võib asi lõppeda suisa pankrotiga. Ministeerium laiutab aga käsi. 

Tartu Agro juht ja omanik Aavo Mölder nimetab seda taasiseseisvunud Eesti üheks jaburamaks vaidluseks. Lühidalt kokku võttes on lugu järgmine: 2000. aasta suvel andis riik Tartu Agrole 25 aastaks põllumaa rendile. Neli aastat hiljem astus Eesti Euroopa Liitu ja meile hakkasid kehtima liidusisesed konkurentsireeglid. 2014. aastal sai Euroopa Komisjon kaebuse, et Tartu Agrole renditud maa eest võidi küsida liiga madalat hinda (alla turuhinna), mis on liidu konkurentsireeglitega vastuolus. Komisjon asus peagi asja uurima ja leidis aastaid hiljem, tänavu jaanuaris, et tõepoolest, Eesti valitsus on küsinud Agrolt liiga vähe raha, pakkudes sellega erafirmale ebaseaduslikku riigiabi. Komisjoni sõnul pidi Agro riigile tagasi maksma 1,2 miljonit eurot.

Mölder on väga mures, kuna maaeluministeerium kavatseb neilt raha (küll väiksemas summas, veidi üle poole miljoni euro – toim) sisse nõuda juba sel reedel ehk 27. märtsil. Vastav käskkiri olevat neile juba ülevaatamiseks ja arvamuse avaldamiseks saadetud. Tasumiseks on aega kaks kuud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles