Portugallased põrutavad Brasiiliasse tööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kasvav töötus ja majanduskriis tõukavad portugallasi üha tugevamini endise koloonia Brasiilia poole, peamiselt minnakse sinna ehitajaks. Liikvel on aga teistegi Euroopa rahvaste esindajad.

Portugallastele väljastatud kaheaastaste tööviisade arv on võrreldes läinud aastaga enam kui kolmekordistunud. Brasiiliasse tööle lubatud välismaalaste koguarv on samal ajal kasvanud lausa 33 protsenti (üle 51 000 inimese).

Tugev majanduskasv (tänavu üle 3 protsendi) ja tipptasemel palgad meelitavad Brasiiliasse üha rohkem välismaalasi, rõhutades trendimuutust pärast kümnendeid kestnud massilist väljarännet.

Brasiilia valitsus kogeb aga suurt survet avada uksed üha enamatele välistöölistele, võitlemaks tööjõuvaegusest tuleneva palgainflatsiooniga.

Ühtlasi tuleb leida töökäsi riigi tohututele naftaväljadele ning infrastruktuuri rajamiseks 2014. aasta jalgpalli MMi ning kaks aastat hiljem toimuva olümpia tarvis.

«Peamiselt tulevad nad tööstusse, infrastruktuuri ja tehnoloogiasse. Nad on oskustega inimesed, keda meil napib. Ja nad aitavad kaasa meie maa arengule,» ütles Brasiilia tööjõuministeeriumi immigratsiooniosakonna juhataja Paulo Sérgio de Almeida.

«Valdav enamus tuleb ajutiseks,» ütles ta.

Nõudlus viisade järele kasvab jõudsalt just Euroopas, eriti aga Portugalis, kus kasinuskava on tööturule hoobi andnud, inimestel aga ühise keele ja peresidemete tõttu lihtne Brasiiliasse tulla.

Brasiilia tööviisade arvult olid portugallased tänavu ameeriklaste ja hiinlaste järel kolmandal kohal. Mullu kuulus neile kaheksas koht.

Ühtlasi on portugallaste puhul tõenäolisem, et nad Brasiiliasse jäävadki. Portugallastele antud eluaegsete tööviisade arv, mida on raske saada, kasvas tänavu esimese 9 kuuga 69 protsendi võrra 227 peale.

Viisad on aga hinnas kõikjal Euroopas. 3-kuise tööviisa hankinud sakslaste arv kasvas mullusega võrreldes 86 protsenti, 2-aastaste viisade puhul oli kasvuprotsent 31.

«Siin on praegu palju positiivsem olukord. Inimesed on tulvil enesekindlust,» ütles advokaat Bernhard Lippsmeier, kes kolis São Paulosse käesoleva aasta alguses.

«Üks mu sõber, kes töötab ärikoolis, saabus ka just äsja,» ütles ta ja lisas, et São Paulos on nüüd päris tugev Saksa kogukond.

«Saksa marmelaadigi leidsin eile kaubamajast.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles