Eesti tegelik kohustus EFSFis kasvab 16 miljoni euroni

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Finantsstabiilsuse Fond (EFSF) maksis novembri algul välja järjekordse laenu osamakse Iirimaale ning teeb järgmise ilmselt jaanuaris, pärast seda on Eesti antud garantiist kasutusele võetud umbes 0,8 protsenti ehk ligi 16 miljonit eurot.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni juht Taavi Rõivas (Reformierakond) märkis, et stabiilsusfond tegi 10. novembril järjekordse laenumakse Iirimaale. Selleks emiteeris EFSF võlakirju kolme miljardi euro eest.

Riigikogu komisjon andis esmaspäeval heakskiidu järgmise osamakse tegemiseks Iirimaale. Ametlikult kinnitasid selle otsuse euroala rahandusministrid eile oma kohtumisel.

Rõivas märkis, et novembris tehtud osamaksega võeti Eesti antud kahe miljardi euro suurusest garantiist kasutusele umbes 0,4 protsenti ning jaanuaris tehtav osamakse kasvatab seda veel sama palju. Peale selle arutab riigikogu komisjon Iirimaa laenuprogrammi tingimuste muutmist.

«Programmi muudatus tähendab antud juhul kahe seaduse vastuvõtmise tähtaja pikendamist, sest soovitakse huvitatud pooli enam kaasata. See ei ole põhimõttelise kaaluga muudatus, aga vastavalt seadusele vajab Euroopa Liidu asjade komisjoni kooskõlastust,» ütles Rõivas.

Eesti liitus EFSFiga septembri lõpus. Samaks tähtajaks kiitsid teised euroala maad heaks stabiilsusfondi põhikirja muudatused. EFSFi loomine otsustati enam-vähem samal ajal kui Eesti saamine euroliitu, mullu kevadel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles