Suvepõud tõi sügiseks kallid köögiviljad (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu on köögiviljad märksa kallimad kui mullu.
Tänavu on köögiviljad märksa kallimad kui mullu. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti Panga ökonomisti Sulev Perti sõnul on tänavu hinnakasvu hoogustanud suvekuude kuum ilm, mis on ennekõike tõstnud aiasaaduste hindu. Statistikaamet andmetel maksid köögiviljad septembris pea veerandi võrra rohkem kui mullu.

Tarbijahinnad kasvasid septembris aastaga 3,7 protsenti, augustiga võrreldes jäid need samale tasemele. Põllumajanduse jaoks kehvade suvekuude tõttu on hakanud tõusma aiasaaduste hinnad. Ka elektri börsihind on olnud viimastel kuudel ilmaolude tõttu muutlik, ning aastaga kallines see 12 protsenti, märkis Pert pressiteate vahendusel.

Mootorikütuste ja elektri hinnad on mulluse septembriga võrreldes kümnendiku võrra tõusnud. Toornafta hind saavutas maailmaturul selle aasta septembris nelja aasta rekordtaseme, kuid nafta töötlemise juurdehindlus on vähenenud ja see on kütuste kallinemist mõnevõrra tagasi hoidnud.

Kuna energia hindade kasv pole taltunud, võib tänavu Perti sõnul oodata, et tarbijakorvi hinnakasv püsib kiire. «Järgmisel aastal on hinnasurve väiksem, sest valitsus otsustas planeeritud alkoholiaktsiisi tõusud ära jätta. See aeglustab hinnakasvu ligikaudu poole protsendipunkti võrra,» lisas ta.

Euroala inflatsioon ületas juba neljandat kuud järjest 2 protsenti, sest nafta ja toiduainete hinnad on hoogustanud ka euroala hinnakasvu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles