Rahvusrinne: Prantsusmaa loobugu eurost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Prantsuse paremäärmusliku Rahvusrinde liider Marine Le Pen tegi euro hülgamisest oma presidendikampaania keskse samba, käivitades võimsa rünnaku põdura ühisraha aadressil.

Le Pen, kes on rahvaküsitluste valguses juba nüüd tugeval positsioonil, ütles oma platvormi tutvustades, et Euroopa peaks loobuma eurost, mis on juba aastaid «lämmatanud meie majandusi, tapnud meie tööstusi ning kägistanud meie tööhõivet», põhjustades ühtlasi Prantsusmaale «himaalajalikud» võlad.

«Parem euro lagunemist ennetada, kui selle tõttu kannatada,» ütles Le Pen eile televisiooni vahendusel.

Küsimusele, kuidas tulla toime suurte eurodes võlgadega, kui Prantsuse valuuta devalveeruks, ütles Le Pen, et ta annaks Prantsuse keskpangale volitused riigikassale laenu anda.
Lisaks eurost loobumisele rõhutas Le Pen ka oma erakonnale omaseid nõudmisi nagu immigratsiooni peatamist, globaliseerumise vastaste kaubandustõkete püstitamist ning karmimat lähenemist kuritegevusele.

Rahvaküsitlused näitavad, et enamik prantslasi pooldab kriisile vaatamata euro liikmelisust. President Nicolas Sarkozy valitsuspartei UMP ametnike hinnangul kardab enamik kodanikke ühisraha lagunemisest tekkida võivat majanduskaost, mistõttu Rahvusrinde üleskutse eurot hüljata ei tohiks leida erilist kõlapinda.

Viimaste küsitluste valguses on Le Pen aga saavutanud 16-21 protsendilise poolehoiu aprillis toimuvate presidendivalimiste kontekstis. Seda on vähemalt kaks korda rohkem tema isa, Rahvusrinde rajaja Jean-Marie Le Peni reitingust kuus kuud enne 2002. aasta presidendivalimisi, kus ta kõikide üllatuseks teise koha võttis, lülitades teisest voorust välja sotsialistide kandidaadi.

Küsitlusfirmade arvates võib siin olla tegemist faktoriga, et Rahvusrinde toetajad on muutunud oma eelistuse väljendamisel julgemaks. Samas näib Le Pen seekord kujutavat endast parentsentristidele suuremat ohtu.

Presidendi reiting on viimastel nädalatel paranenud, läinud nädalal pakuti Sarkozyle valimiste esimeseks vooruks 27 protsenti toetust. Eilse seisuga oli Sarkozy üldine populaarsus 3 protsendi jagu kerkinud – kuid vaid 34 protsendi peale.

UMP juht Jean-François Copé ei varja fakti, et Sarkozy peab esimeses voorus Rahvarinde tõrjumiseks kõvasti pingutama.

«See on meie peamine risk. Le Pen esitab Rahvusrinde platvormi väga oskuslikult. Ta on võitnud teatava lugupidamise, kuigi nende ettepanekud on hullumeelsed,» ütles Copé oktoobris Financial Timesile.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles