Elon Musk: Tesla börsilt lahkumist finantseerib Saudi Araabia (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla logo Washingtoni esinduses.
Tesla logo Washingtoni esinduses. Foto: SAUL LOEB / AFP

Tesla tegevjuht Elon Musk teatas esmaspäeval blogis, et Saudi Araabia riigivarafond on huvitatud ettevõtte privaatseks viimise finantseerimisest ja pooled on lähedal kokkuleppe sõlmimisele.

Muski sõnul on Saudi Araabia riigile kuuluv investeerimisfond soetanud praeguseks Teslas juba viieprotsendilise osaluse ning ettepaneku privaatseks minna pakkusid nad välja juba eelmisel aastal. Pärast seda on Musk fondi esindajatega ka mitu korda näost näkku kohtunud. Saudi Araabia üritab Muski hinnangul vähendada oma sõltuvust naftaturust ja investeerida rohkem alternatiivsetesse energiaallikatesse.

Ettevõtte tegevjuht lükkas blogis ümber ka analüütikute varasemad prognoosid, mille järgi läheks Tesla börsilt ära viimine maksma 72 miljardit dollarit, kui ta plaanib tagasi osta kõik aktsiad hinnaga 420 dollarit tükk (mida ta varem ise väitnud on). Musk tahaks enda sõnul aga enamiku investoritest samaks jätta ning osta tagasi ainult need aktsiad, mida enam ei taheta.

Musk säutsus 7. augustil Twitteris, et tahaks Tesla börsilt minema viia ja privaatselt kaubeldavaks muuta, kuid pärast seda on tõstatatud palju küsimusi, kust võtaks ta sellise raha, sest Tesla pole endiselt kasumit teeninud. Tesla nõukogu teatas 9. augustil, et kaalub tegevjuhi ettepanekut.

Musk omab praegu 20 protsenti ettevõttest ja enda sõnul ei plaani ta seda suurendada.

«Avalikult kaubeldava ettevõttena oleme tugevalt mõjutatud aktsiahinna pidevast kõikumisest, mis on lihtsalt segav,» kirjutas Musk töötajatele hiljuti saadetud kirjas. «Avalikult kaubeldavana oleme ka tugevalt sõltuvad kvartalipõhistest majandustulemustest, mis sunnib ettevõtet keskenduma lühiajalistele eesmärkidele.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles