Merkel keelas jutud Kreeka pankrotist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX.

Saksa kantsler Angela Merkel üritas eile lämmatada kuulujutte Kreeka peatsest pankrotist ja kinnitas, et midagi sellist ei saa enne 2013. aastat juhtuda.

Merkel andis jõuliselt vastu näppe oma poliitilistele partneritele, kes julgesid spekuleerida Kreeka maksejõuetuse ja isegi euroalast väljumise teemadel. Samal ajal keevad turud Saksa valitsuse segaste sõnumite taustal kui nõiakatel.

«Igaüks peaks oma sõnu väga hoolikalt kaaluma. Viimane asi, mida me vajaksime, oleks häire finantsturgudel,» ütles Merkel. «Ebakindlust on juba niigi piisavalt.»

Kantsleri sekkumine toimus raadio vahendusel 24 tundi pärast seda, kui tema asekantsler ja majandusminister Philipp Rösler kutsus üles Kreeka «korrakohast pankrotti» päevakorda võtma – niipea, kui selleks «vajalikud mehhanismid paigas» on.

Merkeli sõnutsi  ei teki sellist situatsiooni enne aastat 2013, mil hakkab tööle euroala permanentne stabiilsusmehhanism (ESM).

Samal ajal kinnitati Berliinist ametlikult, et Merkel ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy peavad täna maha konverentsikõne Kreeka peaministri George Papandreouga.

Ühe kõrge ametniku sõnutsi tehakse kõne selleks, et toetada Papandreou «lausa üleinimlikke pingutusi» reformida Kreeka majandust ja piirata laenuvõtmist.

Ühtlasi katsuvad kaks liidrit panna Papandreoule südamele, et ta tagaks vastutasuks ELi ja IMFi järgmisele rahaülekandele mingisugused mõõdetavad edusammud partneritele antud lubaduste vallas, lisas ametnik.

Merkel kinnitas raadios, et Saksamaa ja ta europartnerid rakendavad «kõiki meie kasutuses olevaid meetmeid» Kreeka maksekatkestuse ärahoidmiseks, kuna nimeatud sündmus nakataks kogu valuutabloki.

Samal ajal kõiguvad turud metsikult, eriliselt on fookuses Prantsuse pangad. Société Générale kukkus börsipäeva alul 8 protsenti, lõpetas aga õhtuks 15 protsenti üleval.

«Inimestel on väga raske sellistel turgudel kaubelda. Müük ja ostmine käib võltskuulujuttude alusel,» ütles Evolution Securitiesi vanemstrateeg Gary Jenkins.

Fiati ja Chrysleri tegevjuht Sergio Marchionne rõhutas samal ajal ärijuhtide muresid, öeldes Frankfurdi autonäitusel: «Ma usun, et valede sammude puhul sõidab kogu süsteem rööbastelt maha.

Probleemiga tuleb tegeleda väga tõsiselt. Olukord on praegu väga ebameeldiv. Meid teeb rahutuks see ebastabiilsus ja viis, kuidas Euroopa kriisiga tegeletakse.»

Julgemaid samme ELi valitsustelt ootab ka Bundesbanki president Jens Weidmann, kes hoiatas Kölnis peetud kõnes, et «otsus tuleb teha varsti» – kas siis «suur hüpe» poliitilise liidu suunas või tagasipööre rahaliidu juurde, mis põhineb liikmete rangel eelarvepoliitikal.

Ta ütles, et kesktee, mis põhineb jagatud vastutusel ja riiklikel eelarvepoliitikatel, «ähvardab omaenda vastuolude all kokku variseda».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles