Moody's langetas Jaapani reitingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Naoto Kan.
Jaapani peaminister Naoto Kan. Foto: SCANPIX

Moody's kukutas pügala jagu Jaapani krediidireitingut, kuna on mures sealse valitsuse võimetuse pärast kärpida kõrguvat riigivõlga ning rakendada pikaajalisi eelarvemeetmeid.

Maailma suuruselt kolmanda majanduse  reiting Moody'selt on käesolevaga Aa3, mis on võrdne Standard & Poor'si AA- reitinguga.

Jaapani reiting on nüüd ühel tasemel Hiinaga.

Augusti lõpus vahetub taas Jaapani poliitiline juhtkond. Kuna riigi poliitiline maastik on niivõrd ebastabiilne, leiab Moody’s, et raskendatud on eelarvemeetmete rakendamine riigivõla vähendamise eesmärgil.

Ametisolev peaminister Naoto Kan peaks astuma tagasi juba reedel, lahkudes ühtlasi ka oma partei esimehe ametist.

Tema mantlipärija on juba kuues Jaapani peaminister kuue aasta jooksul.

Ilmselt osutub selleks endine välisminister Seiji Maehara, kes seisab koheste maksukergituste vastu, mida on arutatud võimaliku viisina 11. märtsi tsunamist räsitud kirderanniku taastamise rahastamiseks.

Moody'se sõnutsi on kevadine katastroof ja sellele järgnenud tuumaprobleemid «raskendanud» deflatoorseid tingimusi ning lükanud edasi Jaapani taastumist 2009. aasta majanduslangusest, mis oli rängim alates Teisest maailmasõjast.

IMFi hinnangul tõuseb Jaapani võla kogusumma käesoleva aasta lõpuks 233 protsendi peale majandusest.

Veel hullemaks teeb olukorra see, et kuni aastani 2015 on Jaapani eelarvepuudujäägid vähemalt 7 protsenti, mis, nagu Moody’s selgitab, ületab nominaalsed kasvumäärad.

Jaapani võlakirjaturgu Moody'se samm ilmselt ei kõiguta, kuna 95 protsenti võlast on kodumaiste investorite käes, kes on eelarveolukorraga väga hästi kursis.

S&P langetas Jaapani reitingut käesoleva aasta alguse poole.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles