Norra ärimees: norrakad on sama omakasupüüdlikud kui eestlased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii eestlased kui norrakad eelistavad omaette tegutseda
Nii eestlased kui norrakad eelistavad omaette tegutseda Foto: SCANPIX

Eestis tegutseva Norra ärimehe Paal Aschjemi sõnutsi on eestlased tõepoolest isepäised ning eelistavad koostööasemel omaette toimetada, paraku ei erine eestlased siin oluliselt teistest põhja- või baltimaalastest.

Kuigi ühiste pakkumistega välisturgudele minna oleks odavam ja väljavaated paremad, eelistavad paljud Eesti ettevõtted ka välismaal omaette tegutseda.

Aschjemi arvates on selles süüdi põhjamaine iseloom. Inimesed on nii siin kui Norras väga oma asjades kinni ning ei näe seepärast uusi võimalusi. «Pahatihti ei mõisteta nii siin kui seal, et parem on omada 10 protsenti millestki, kui 100 protsenti mitte millestki.»

«Oleme liiga uhked, et  teistega koostööd teha, mis kõigile kasu tooks,» arvas Aschjem, kes on Eestis tegutsenud juba 20 aastat.

Baltimaade puhul on tema sõnul aga suur miinus see, et kohe kui saadakse aru, et tegemist on välismaalasega, läheb hind üles. «Konkurents Euroopas ja Skandinaaviamaades on suurem, kui arvatakse. Kuigi tööjõukulud on Eestis väiksemad kui Põhjamaades, ei kajastu see teinekord hinnas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles