Lagarde hoiatas USAd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christine Lagarde.
Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Valuutafondi uus pealik Christine Lagarde ütles eile, et USA peab otsekohe laenulage kergitama. Ühtlasi tunnistas ta investorite kahtlusi värske Kreeka-paketi suhtes.

5. juulil ametisse astunud Lagarde ütles oma esimeses suuremas avalikus sõnavõtus Kongressi välissuhete komisjonile, et USA võimudel tuleb võtta eeskuju sellest, kuidas euroala Kreekale appi tõttas.

«Ma loodan, et Euroopa liidrite poliitiline vaprus leiab peatselt järgmist ka USA eelarvekriisis,» ütles ta, hoidudes samas toetamast ühtegi seni väljakäidud kava laenulae tõstmiseks.

Kuigi Lagarde’il jagus kiidusõnu euroala liidritele, tunnistas ta küsimusterahe all siiski, et finantsturgude reaktsioon möödunud nädalal tehtud diilile ei olnud kaugeltki entusiastlik.

Eile kukkusid taas Kreeka pankade aktsiad ning Hispaania ja Itaalia riigivõlakirjade tootlused tõusid tagasi «paketieelsetele» tasemetele – andes märku, et investorid tunnetavad jätkuvalt eurotsooni nakatumise ohtu.

Lagarde ütles, et IMF kavatseb päästeplaanile õla alla panna, kuid keeldus mainimast võimalikku laenusummat, viidates sellele, et Kreeka pole veel ametlikult abi palunud.

Panku esindav Rahvusvaheline Finantsinstituut (IIF) ütles esmaspäeval, et võlakirjade vahetamise tingimuseks on see, et teises – ja suuremas – päästeoperatsioonis osaleb ka IMF.

IMFi juhtkond hoiatas enne hiljutist tippkohtumist, kus euroala liidrid päästepaketile alla kirjutasid, et hoiab viimast Kreeka osamakset kinni seni, kuni eurotsoon ei anna selgesõnalist lubadust finantseerida Kreekat veel pikemat aega.

IMFi juhatuses on kõlanud kaebusi – eriti arengumaade esindajate poolt – et fond osutab Kreekale liiga palju abi ja laenab raha lootusetusse olukorda.

Fond loodab, et euroala garantiid võimaldavad neil päästeplaani pardale jääda.

IMF on kutsunud USAd üles vähendama keskmises perspektiivis oma võlakoormat, ohustamata kasvu liiga järskude kulukärbete või maksukergitustega.

Lagarde’i sõnutsi on USA pikaajalise jätkusuutlikkuse tagamine maailmale olulisem, kui mõõdukatest kärbetest tulenev mõningane majanduskasvu aeglustumine.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles