Reitinguagentuurid survestavad USAd riigivõla lage tõstma

Kaur Paves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis Manhattanil näitab tabloo USA riigivõla suurust. Kolmapäeval tehtud pildil on näha, et Kongressi seatud võlapiir on tegelikult juba ületatud, mistõttu uusi võlgu enne parlamendi luba võtta ei saa. Lisaks koguvõlale on tablool ka iga Ameerika pere osa sellest.
New Yorgis Manhattanil näitab tabloo USA riigivõla suurust. Kolmapäeval tehtud pildil on näha, et Kongressi seatud võlapiir on tegelikult juba ületatud, mistõttu uusi võlgu enne parlamendi luba võtta ei saa. Lisaks koguvõlale on tablool ka iga Ameerika pere osa sellest. Foto: Reuters/ScanPix

Eurokriisi kõrval hakkab maailmamajandust üha tõsisemalt kummitama hirm USA pärast, kes oma hiiglaslikuks kasvanud riigivõlaga kuidagi hakkama ei saa.


USA riigivõlg tõusis taas teravalt päevakorda, kui reitinguagentuur Moody’s riigi krediidireitingu vaatluse alla võttis. Juba varem on Moody’s ja teine juhtiv agentuur Standard & Poor’s USAd eelarveprobleemide tõttu hoiatanud, ent reitingu vaatlemine tähendab järgmist sammu selle langetamise suunas.

Praegu kannavad Ühendriigid AAA ehk äärmiselt kõrge laenukvaliteediga riigi reitingut.

Maailm ootab hinge kinni pidades 2. augustit. Kui selleks ajaks Kongressi kehtestatud 14,294 triljoni dollari (10,16 triljoni euro) tasemel riigivõla piiri tõstetud ei ole, ei saa riik enam laenu juurde võtta ja võib juhtuda midagi enneolematut: alati usaldusväärseimaks laenajaks peetud USA võib oma maksetega raskustesse sattuda.

Seetõttu on risk, et USA ei suuda enam võetud laene teenindada, Moody’se sõnul «küll väike, kuid mitte enam minimaalne».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles