Swedbank müüb Balti tütred emapangale

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank
Swedbank Foto: Peeter Langovits

Swedbank Eesti teatas, et müüb oma Läti ja Leedu tütarpangad grupi emapangale Rootsis.

Swedbanki Leedu tütarpanga hind on 701 miljonit eurot ja Läti tütre hind 810 miljonit eurot.

Swedbank AS-i juriidilise struktuuri muudatuse kohaselt saavad Swedbank Lätis ja Swedbank Leedus grupi emaettevõte Swedbank AB tütarettevõteteks. Muudatuse läbiviimiseks müüb Swedbank Eesti talle kuuluvad Läti ja Leedu tütarpankade aktsiad grupi emaettevõttele.

Uue ülesehituse kohaselt ei kuulu Läti ja Leedu pangad ning nende tütarettevõtted enam Swedbank AS-i all-konsolideerimisgruppi ja Swedbank Läti ning Swedbank Leedu juriidiline staatus grupis on võrdne Swedbankiga Eestis.

Struktuuri muudatusest tingitud kõrge kapitaliseerituse taseme alandamiseks vähendab Swedbank AS aktsiakapitali, tühistades 517 835 300 aktsiat ja alandades sellega pikaajalise kapitaliseerituse määra.
Swedbank AS-i aktsiakapitali suurus on 1. juulist 85 miljonit eurot. Koos reservide ning jaotamata kasumiga jääb panga omavahendite suuruseks 925 miljonit eurot.

Swedbank AB finantsjuhi Erkki Raasukese kommentaar juriidilise struktuuri muutmisele:

«Kapitali juhtimise seisukohast on Läti ja Leedu tütarettevõtete omamine emaettevõtte Swedbank AB (publ) poolt kõige tõhusam lahendus,» sõnas Raasuke.

«Kapitali juhtimine on edaspidi lihtsam ja efektiivsem. Samuti hõlbustab muutus pangajärelevalvet ning Eesti Finantsinspektsioon saab keskenduda ainult Swedbanki Eesti äriüksuse tegevusele,» märkis ta.

Kapitaliseerituse põhimõtete selgitamiseks lisas Raasuke: «Sarnaselt oma viimaste aastate strateegiale hoiame Balti riikides tegutsevad tütarettevõtted kõrgelt kapitaliseeritud ka edaspidi.»

Tagasimakstav kapital tuleb tema sõnul varasematest sissemaksetest Läti ja Leedu tütarettevõtetesse, mida pärast juriidilise struktuuri muutmist ei ole vaja teha Eesti üksuse kaudu.

Juriidilise struktuuri muutus ei too kaasa muudatusi Swedbanki grupi juhtimisstruktuuris. Vastavalt pikaajalisele strateegiale jätkab oma tööd ka Håkan Bergi juhitav Balti panganduse äriüksus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles