Ausõna, sa vajad puhkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ingliskeelne sõna vacation tuleneb ladinakeelsest sõnast vacare, mis otsetõlkes tähendab „tühi“. Kui paljud juhid ja ettevõtjad lülitavad Eestis oma ajud suvel täiesti välja? Raske öelda, aga Ameerikas näiteks plaanib American Expressi uuringu järgi puhkusele minna vähem kui 50% väikeettevõtjaist, mis on vähem kui mullu. Enamik neist tõi põhjuseks tiheda töögraafiku.

Puhkus on aga vajalik nii juhi enda kui firma jaoks, kirjutab ajakiri Inc. Ühelt poolt kinnitavad seda mitmed uuringud. Framinghami südameuuringus osalesid naised 20 aasta jooksul – selgus, et puhkus mõjutas nende tervist märkimisväärselt: naistel, kes puhkasid vaid iga kuue aasta tagant, oli ligi 8 korda suurem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse.

Teine uuring, avalikustatud 2008, väidab, et meestel, kes vähemalt kord aastas ei puhka, on 32% suurem tõenäosus surra infarkti. Ehkki otsest sidet puhkamatuse ja infarktide vahel raske on tõestada (sest võib-olla mittepuhkajad nt ka toituvad ebatervislikult), on arvud suured.

Puhkamisel on veel üks kasu (lisaks sellele, et su abikaasa on õnnelik): kogenud ettevõtja Noam Brodsky kinnitab oma kommentaaris, et peab täiesti normaalseks neljakuulist puhkust aastas, et siis ajud välja lülitada ning sõita mereranda või suusamäele. Aga see kõik tuli järk-järgult: kuni firmas ei ole stabiilset rahavoogu, et tule omaniku puhkus kõne allagi. Ning iga ärkvel oldud tunni mõtles ta ainult oma firmast.

Teise firma puhul aga otsustas Brodsky igal suvel end üheks nädalaks välja lülitada, järk-järgult kasvas see aeg 4 nädalani aastas. Tegevjuhi ametisse astudes pikenes ka tema puhkus 16 nädalani ning firma tulemustele on see ainult hästi mõjunud.

Kas sellisest pikast puhkusest, kus sa töö peale ei mõtle, on tõesti kasu? On, teab Noam Brodsky. Tänu sellele suudad sa palju värske pilguga vaadata asjadele, mis enne puhkust lihtsalt polnudki võimalik.

Allikad: ajakiri Inc

http://www.inc.com/magazine/20080601/streets-smarts-get-lost.html

http://www.inc.com/articles/201105/seriously-you-need-a-vacation.html

Avaldatud Directori blogis ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles