Küsitlus: pooled lõunanaabritest on aastaga vaesemaks jäänud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LÄtis on toidukaupade hinnad aastaga kallinenud kümnendiku võrra.
LÄtis on toidukaupade hinnad aastaga kallinenud kümnendiku võrra. Foto: Artur Sadovski

Läti kodumajapidamistes tehtud küsitluses tunnistavad pooled lätimaalased, et nende materiaalne olukord on aastaga halvenenud, kirjutab Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguväljaanne.

Vaatamata sellele, et suur osa peredest majanduse olukorra paranemist oma sissetulekutes ei tunneta, on olukord varasemate, aasta või poolteist tagasi tehtud uuringutega võrreldes paranenud, kinnitas SEB ekspert Edmunds Rudzitis.

2009. aasta viimases kvartalis kinnitas 83 protsenti küsitletud majapidamistest, et nende finantsolukord on aasta jooksul halvenenud. Selle aasta esimeses kvartalis pooled küsitletutest halvenemist ei tunnetanud ning suurenes nende majapidamiste arv, kes tunnetasid aasta varasemaga võrreldes olukorra paranemist.

2009. ja 2010. aasta alguses oli pere eelarveid mõjutavateks teguriteks palkade vähenemine ning töökaotus.

Sellel aastal hindavad pered oma finantsseisu suurimaks mõjutajaks kaupade ja teenuste hinnatõusu.

Juba eelmise aasta kolmandast kvartalist tõusnud toidukaupade ja teiste esmatarbekaupade hinnad on perede heaolu enim mõjutav tegur ning selle osatähtsus kasvab. Aastaga on toidukaubad Lätis kallinenud umbes kümnendiku, oluliselt on kallinenud kütus ja kommunaalteenused, mistõttu paljud pered peavad jätkuvalt väga kokkuhoidlikult elama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles