Loovus võib juhi karjäärile ohtlik olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liigne loovus ei tule juhile kasuks

Loovus võib juhi karjäärile ohtlik olla, väidab värske Cornell University tehtud uuring. 


Juhina võid olla loov vaid siis, kui oled piisavalt karismaatiline, et inimesed oma ideesse jäägitult uskuma panna. Vastupidisel juhul halvab see su karjääri, vahendab juhtimine.ee.

Me oleme harjunud kuulma, et loovust on organisatsioonidel vaja rohkem kui eales varem. IBMi hiljutises uuringus nimetasid tänased globaalsed ärijuhid loovust isegi lähituleviku kõige olulisemaks kompetentsiks.

Samas ei väljendu see organisatsioonide ja inimeste igapäevases käitumises. Miks? Pärnu Turunduskonverentsil hiljuti esinenud Alf Rehn leidis, et selle üks peamisi põhjusi on süsteemide bürokraatlikkus.

Cornell University teadlased uurisid sama teemat ja leidsid, et põhjus on ka asjaolus, et stereotüüpselt seostame me sõnadega «liider» ja «loovus» vastandlikke omadusi.

See omakorda tähendab, et kui sa juhina ei ole piisavalt karismaatiline, siis võib liigne loovus jätta sinust kui juhist töötajatele ja nõukogule mulje kui inimesest, kes kõigutab pidevalt paati oma läbiproovimata lahenduste pakkumisega.

Tõhusalt juhilt eeldatakse ebamäärasuse vähendamist, ühiseid eesmärke ning kindluse sisendamist - uusi vaatenurki pakkuv loov inimene seda huvigruppidele ei sisenda.

Uuringu teinud psühholoogid leidsid, et inimesed usuvad, et loovad inimesed on organisatsioonis vajalikud, aga alateadlikult ei usuta nende juhivõimetesse isegi nendes organisatsioonides, kus loovate lahenduste leidmine on igapäevase töö lahtutamatu osa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles