Danske rahapesusaaga võib lõppeda suure trahviga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske panga Eesti harul polnud rahapesu tõkestamise üle piisavalt kontrolli.
Danske panga Eesti harul polnud rahapesu tõkestamise üle piisavalt kontrolli. Foto: Tairo Lutter

Danske Banki võib ähvardada kriminaalse taustaga raha vahendamise eest trahvioht, kirjutab Taani leht Berlingske.

Berlingske informatsiooni kohaselt teostasid mitmed panga Eesti filiaali kliendid peegelväärtpaberitehinguid, mis sobivad ekspertide hinnangul kahtlust äratamata rahvusvaheliseks rahapesuks.

Lehe teatel sarnaneb see saksa panga Deutsche Banki juhtumiga, kus pank rikkus rahapesureegleid jättes klientide tausta kontrollimata. Jaanuaris trahvisid New Yorki ja Briti ametivõimud panka 630 miljoni dollariga, kuna pank ei suutnud takistada rahapesu Venemaal.

Oktoobris võttis Pariisi esimese astme kohus uurimise alla võimaliku rahapesu juhtumi Danske Banki Eesti filiaalis vahemikus 2008 kuni 2011.

Eesti ja rahvusvaheline meedia on kirjutanud, et Eesti pankadessse tehti aastatel 2012 kuni 2014 Aserbaidžaani firmadelt ligi 2,9 miljardi dollari ulatuses rahaülekandeid, mille käigus võis toimuda rahapesu ning altkäemaksude vahendamine.

Eestist tehti ülekanded Ühendkuningriigis registreeritud ettevõtete kontodelt, mille omanikud varjuvad Marshalli saarte, Belize'i ja Briti Neitsisaarte maksuparadiisides. Firmade esindajad, kes Danske Eestiga kontode avamised vormistasid, olid aserid elukohaga Bakuus, ent nemad polnud firmade tegelikud kasusaajad.

Uurimisest selgus, et summasid kanti kahe ja poole aasta vältel Danske Eesti filiaalis loodud pangakonto kaudu vähemalt kahe Euroopa poliitiku taskusse, režiimisõbralikke lugusid kirjutanud ajakirjanikule ning luksuskaupu pakkuvatele ettevõtetele, aseri kohalikele prominentidele, aga ka varjatud omanikega firmadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles