Ratas Kaja Kallasele: ära too õiglasemat maksupoliitikat erakonnasisese valimiskampaania ohvriks (12)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsuse maksupoliitika peamine eesmärk pole näilise lihtsuse tagaajamine, vaid tööinimeste ja eakate elujärje parandamine, kirjutas peaminister Jüri Ratas vastuseks Kaja Kallase blogis avaldatud kriitikale maksupoliitika suunal. 

Kaja Kallas kirjutas täna oma blogis, et kehtima hakkavast tulumaksureformist ei võida suurt mitte keegi, küll aga on palju kaotajaid. Veel kirjutas Kallas, et meie maksusüsteem ei ole valitsuse tegevuse tõttu enam lihtne ja selge.

«Hea Kaja, lugesin Su etteheitvat blogipostitust ja imestasin,» kommenteeris Ratas. «Näiteks heidad valitsusele ette, et uue maksureformi tõttu muutub tulumaksu arvutamine keerulisemaks. See on kummaline väide, sest elame digiühiskonnas, kus maksuarvutusi ei tehta enam ammu paberi ja pastakaga,» kirjutas Ratas. «Selleks on online-kalkulaatorid ja muud IKT-lahendused. Kui suutsime 1990ndatel Eesti Vabariigis astmelist tulumaksu rakendada, siis ma ei kahtlegi, et suudame arvutada inimeste maksuvaba tulu suurust 2018. aastal. Seega jääb see mure arusaamatuks.»

Valitsuse maksupoliitika peamine eesmärk pole Ratase sõnul näilise lihtsuse tagaajamine, vaid see on oluliselt parandada tööinimeste ja eakate elujärge. «Täpselt seda maksuvaba tulu tõstmine 500 euroni ka teeb. Teatavasti võidavad maksumuudatustest inimesed, kes teenivad kuni 1 776 eurot kuus. Sellest jõukam vähemus hakkab maksma 1–36 eurot tulumaksu kuus enam. See on euroopalik solidaarsust väärtustav maksusüsteem, kus kehtib põhimõte, et kõrgema sissetulekuga inimesed panustavadki ühiskonda rohkem.»

«Lisaks tood erinevatele online-uudistele tuginedes näiteid, kus inimesed maksuvaba tulu reformist väidetavalt ei võida,» viitas Ratas. «Esiteks pole süüdistused õiged, sest valitsus tegeleb töötavatele pensionäridele paindlikuma maksuvaba tulu jaotuse võimaldamisega,» kirjutas ta. «Samuti võiksid üksikute erandite otsimise asemel kõige pealt tunnistada, et meie maksupoliitikast võidab kolmveerand Eestimaa elanikest igakuiselt kuni 64 eurot. Ja see on minu jaoks märksa olulisem, kui välismaised kiidusõnad «lihtsa ja selge» maksusüsteemi eest.»

«Hea Kaja, olen Sind alati pidanud poliitikuks, kes seisab näoga inimeste poole. Täna tundub mulle, et oled alustanud Reformierakonna sisevalimiste kampaaniaga,» kirjutas Ratas. »Soovin Sulle igati edu ja jõudu, aga palun ära too õiglasemat maksupoliitikat erakonnasisese valimiskampaania ohvriks.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles