Hiina võttis suitsukeelu viisaastaku plaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõltuvusest vabanemiseks tuleb seda esmalt tunnistada. Hiina, mis on koduks ligi kolmandikule maailma suitsumeestest ja -naistest, näib omadega nüüd niikaugel olevat.

Nimelt on Pekingi poolt märtsis heaks kiidetud 12. viisaastaku plaanis esmakordselt kirjas, et avalikes kohtades suitsu ette panemine tuleb keelata.

Sel nädalal olid Hiina hotellid, baarid, bussijaamad ja teised kinnised ruumid suitsuvabad.

Loomulikult ei tähenda paar «suitsetamine keelatud» silti veel seda, et Hiina kombed kohe muutuksid. On ju tegemist maaga, kus suitsupaki kinkimine väljendab head tahet, kus tubakafirmad sponsoreerivad algkoole ja kus pooled tossutajatest maksavad 20 sigaretti sisaldava paki eest vähem kui 5 jüaani (0,77 dollarit).

Riik ise on kogu selle asjaga lootusetult puntras.

100-protsendiliselt riigile kuuluva monopoli China National Tobacco Corporationi maksud, müük ja kasumid moodustavad aastastest eelarvelaekumistest ligikaudu 9 protsenti.

Lisaks sellele on tervishoiuministeerium vaid üks kaheksast ametkonnast, mis peavad tegelema Maailma Terviseorganisatsiooni poolt kehtestatud tubakakontrolli konventsioonide rakendamisega.

8-liikmelist gruppi juhatab mõjuvõimas tööstus- ja informatsioonitehnoloogia ministeerium, millele omakorda allub riiklik tubakamonopoli amet. See ehk seletab, miks hoiatused pakkidel – mille eest viimane vastutab – on tillukesed ja üldsõnalised: «Suitsetamine on teie tervisele kahjulik.»

Samas on Hiina väga tasapisi halvast harjumusest vabanemas. Nii mõnigi haigla on saavutanud suitsuvabaduse – suurem võit, kui esmapilgul tundub, kuna meesarstidest on kolm viiendikku suitsumehed. Keelust üleastumised võivad tuua haiglahoone haldajale kaela kuni 30 000 jüaani trahvi.

Nagu näib, on poliitbüroole hakanud koitma, et mittenakkushaigustest laastatud vananeva rahvastiku peale läheb väga palju raha.

Võib-olla osutub tubakatööstuse riiklik järelevalve lõppkokkuvõttes tulusaks tegevuseks: terve majandusharu tuleb lammutada sama järjekindlalt, nagu ta üles ehitati.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles