Nördinud soomlased: minipudelis alkoholi liitrihind on uskumatult kopsakas

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koskenkorva viina minipudeli liitrihinnaks on 65 eurot.
Koskenkorva viina minipudeli liitrihinnaks on 65 eurot. Foto: alko.fi

Põhjanaabreid nörritab asjaolu, et riiklikus alkoholimonopolis Alkos on minipudelis alkoholi liitrihind kohati poole kallim kui suure pudeli oma, mis ei toeta sugugi suundumust, et alkoholi võiks vähem tarbida.

Liitrihind pole asi, millele iga tarbija alkoholi ostes tähelepanu pööraks, ent hiljuti tegi seda sõpradega Alko poodi külastanud Iltalehti lugeja. «Tahtsime proovida erinevaid jooke, mistõttu suundusime osakonda, kus müüakse minimõõdus alkoholipudeleid,» ütles ta Soome ajalehele. Lähemalt toodete liitrihindu uurides aga selgus, et minimõõdus pudeli liitrihind võib olla kuni kümme eurot kõrgem kui suure, näiteks 0,75 liitrit sisaldava pudeli oma.

Kuna suuremas pudelis saanuks toodet kordades odavamalt, lahendasidki ökonoomselt mõtlevad mehed asja nii, et soetasid mitmete minipudelite asemel kolm suurt alkoholipudelit. See aga tekitas neis küsimuse, miks üritab Soome alkoholimonopol näidata suunda, et alkoholitarbimine võiks olla mõistlik ja minimaalne ning pigem võiks tarbida väikestes kogustes kvaliteetset alkoholi, kui tarbijale tuleb märksa säästlikum osta suur pudel.

Iltalehti võrdles alkohoolsete jookide minipudeli ja 0,5-1-liitrise pudeli liitrihindu. Selgus, et hinnaerinevused on tõepoolest tohutud. Näiteks Koskenkorva viina liitrihind pooleliitrise toote puhul on 26,96 eurot, 0,04-liitrise minipudeli liitrihinnaks kujuneb aga röögatud 65 eurot. Braastad 0,7-liitrise konjaki liitrihind on 45,41 eurot, kuid kui osta 0,04-liitrine minipudel, on selle liitrihinnaks 87,5 eurot. Enamasti maksavad sellised minipudelid 3-4 eurot.

Alko kommunikatsioonijuht Taina Vilkuna tõdes, et minipudelite hind kujuneb vastavalt nõudlusele ning kui klient neid soovib, siis teatud tooted ka Alko tootevalikus püsivad. Paraku ei saanud ta avaldada, milline minipudel on klientide seas kõige menukam, samuti polnud võimalik anda nende ostmise statistikat. Siiski jääb mulje, et minipudelid on poes üsna minev kaup ning inimesed annavad palju tagasisidet, millist toodet sooviks nad minipudelis näha.

«Näiteks on nõudlus pagarite seas, kes vajavad minimõõdus pudelit aegajalt küpsetistes kasutamiseks, suurt pudelit pole neil aga vaja selle jaoks osta,» tõi Vilkuna näite.

Samas ei varjanudki ta fakti, et kõrge liitrihind minimõõdus toodetele on üsnagi tavaline. Soolase hinna kehtestamisel mängivad nimelt rolli mitmed asjaolud – nimelt on minipudelite valmistamine ning neisse joogi villimine märksa aeganõudvam ja õrnemat käsitlemist vajav töö.

Samuti väidab Vilkuna, et mingit vandenõuteooriat, nagu sunnitaks tarbijat ostma suuremat pudelit, siiski ei eksisteeri. Väikest pudelit soetatakse pigem vastavalt minimaalsele vajadusele kasutada alkoholi küpsetistes, kastmetes, marinaadis vms ning seetõttu on säästmine siiski suurem, kui tarbija ei pea seepärast ostma korraga suurt pudelit. Nii on väiksem ka ühekordne väljaminek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles