Hiina inflatsioon viimase kolme aasta rekordtasemel

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Pekingi hulgimüügiturul suitsetamas. Märtsis tõusid kaupade ja teenuste hinnad Hiinas mullu sama ajaga võrreldes 5,4 protsenti, toidukained kallinesid seejuures 11,7 protsenti.
Mees Pekingi hulgimüügiturul suitsetamas. Märtsis tõusid kaupade ja teenuste hinnad Hiinas mullu sama ajaga võrreldes 5,4 protsenti, toidukained kallinesid seejuures 11,7 protsenti. Foto: SCANPIX

Hiina majandus kasvab jätkuvalt ligi 10-protsendilises tempos, näidates küll vaevumärgatavaid taltumise märke, kuid hinnad kerkisid viimase 32 kuu kiireimas tempos.

Hiina majandus kasvas aasta esimese kolme kuuga 9,7 protsenti, mis on aastatagusest 9,8 protsendist veidi väiksem, kuid edestas analüütikute ootusi, vahendab The Guardian.

Tarbijahinnad kerkisid märtsis aasta varasemaga võrreldes 5,4 protsenti ehk viimase 32 kuu kiireimas tempos ning veebruarikuu 4,9 protsendi tasemega võrreldes oluliselt enam. Toiduained kallinesid seejuures  11,7 protsenti.

Võimud usuvad, et inflatsiooni kontrolli all hoidmine on stabiilsuse hoidmisel võtmetähtsusega. Seetõttu on alates oktoobrist intressimäärasid tõstetud neljal ning reservide määra viiel korral. Vaatamata viimaste aastate agressiivseimale sekkumisele ei ole valitsus majanduskasvu jahutanud. Analüütikud tõdevad, et inflatsioonisurve vähendamiseks peab valitsus meetmeid veelgi tõhustama, kuid sellele vaatamata on selle aasta kasvuprognoose kergitatud juba 9,3 protsendini

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles