Uuring: 59 protsenti töötajaist pole kunagi palgatõusu küsinud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

CV Keskuse tööportaali küsitlusest selgus, et 59 protsenti vastanutest ei ole kunagi oma ülemuselt palka juurde küsinud.


Igaüks soovib saada oma töö eest väärilist palka, kuid olles juba tööl, mitte alles tööle kandideerimas, võivad palgaläbirääkimised kujuneda keeruliseks, hindab CV Keskus ja leiab, et need pole siiski võimatud.

Paljud töötajad kurdavad madala põhipalga üle. Kuigi ülemaailmne finantskriis on möödas, ei ole palk siiski masueelsele tasemele tagasi jõudnud. Tuleb ette olukordi, kus ülemustega on palga teemal praktiliselt võimatu rääkida ning hakatakse juba muid võimalusi ehk uut töökohta otsima.

Värbamiskonsultandi Leslie Aldermani sõnul ei ole paljud töötajad valmis küsima palka, mida nad väärivad. Nad lihtsalt ei oska küsida selliselt, et asjal tulemus oleks. Tihti tahetakse tööl kõigiga sõber olla ja seetõttu välditakse konflikti tekitada võivaid olukordi, nagu näiteks palgaküsimused.

Töötajad, kes on veendunud, et väärivad kõrgemat palka, peavad olema kursis olukorraga tööturul. See tähendab, et on vaja omada ülevaadet oma valdkonna palkadest, mida samasuguste teadmiste eest ollakse mujal valmis maksma.

«Uurige, millist palka teised ettevõtted samal positsioonil inimestele maksavad ning kui muudmoodi ei saa, käige töövestlustel, kus ka kindlasti palganumber jutuks tuleb,» soovitab konsultant.

Nõuanded edukaks läbirääkimiseks:

  • Pidage meeles, et kogu protsess ei ole isiklik, see on lihtsalt äri;
  • Tooge konkreetselt välja, mil moel ettevõte teist kasu saab ning miks ülemus ei tohiks teid minna lasta. Mõjuv põhjus ei ole «olen siin ettevõttes juba nii kaua töötanud, et oleks paras aeg palgatõusuks»;
  • Kui ülemus teab, et teile meeldib nii ettevõte, kus töötate kui ka teie kolleegid, kasutab ta seda teadmist enda, mitte teie huvides.
  • Kui teie viimaseks kaardiks palgaläbirääkimiste laua taga on lahkumisavaldus, olge valmis, et peategi ettevõttest lahkuma;
  • Olge valmis, et ülemus ei jaga teie seisukohta väärtustest, mida te ettevõttele pakute;
  • Kui korduvad katsed palga teemal läbi rääkida tulemusi ei anna, olge valmis tööotsinguteks.

Eeltoodu kehtib suures plaanis kõikidel elualadel ning ametikohtadel. Lisaks tasub arvesse võtta, et läbirääkimised ei pea alati rahale keskenduma. Võite ju hoopis küsida lühemaid tööpäevi, kodus töötamise võimalust, töötelefoni või -arvutit, paindlikku tööaega, ehk isegi firma osakuid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles