Eesti on kindlustundelt Euroopa kolmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula
SEB ökonomist Hardo Pajula Foto: Mihkel Maripuu

Kõige suurem on kindlustunne Rootsis, talle järgneb Saksamaa ning Eesti on oma kindlustunde poolest Euroopas kolmandal koha, selgub täna avaldatud SEB majandusprognoosist.

Kindlustunde indikaator võrdleb ettevõtjate ja tarbijate kindlustunnet ajaloolise keskmisega. «Võrdleme meeleolusid, mis ei ole matemaatiliselt range ettevõtmine, kuid selle ennustusvõime on küllalti suur. Kindlustunde indikaatori miinuseks on see, et meie meeleolud on heitlikud,» kommenteeris SEB ökonomist Hardi Pajula.

Oma tulevikuväljavaateid peab hetkel kõige tumedamaks Kreeka. «Riigid, mida kriis mõjutas eelkõige rahvusvahelise kaubanduse kokkukukkumise tõttu, on taastunud kiiremini ja tugevamalt kui riigid, mille probleemide keskpunkt oli finantssektoris,» nentis Pajula.

«Majanduslik jõud rebib Euroopa Liitu kaheks ning tõenäoliselt ei suuda poliitiline soovunelm seda koos hoida,» lisas ta.

Pajula sõnul on Saksa maksumaksjatel hetkel kaks valikuvõimalust, kas anda lisaraha võlgades vaevlevatele riikidele või maksta sama raha oma pankadele nende vee peal hoidmiseks. Tõenäoliselt on teine võimalus sakslastele vastuvõetavam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles