Lapsinvestorite osakaal kukkus Tallinna börsil 40 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Teiss.

Viimase aastakümne keskel toimus alaealiste investorite osakaalu kiire tõus Eesti väärtpaberiturul, kuid eelmisel aastal kukkus see mitukümmend protsenti, kirjutab Kristel Vanasaun Investmentori blogis.


«Võib oletada, et nn lapsinvestorite kasv oli seotud vanemate sooviga kindlustada oma laste tulevikku ning kaitsta nende vara oma isikliku maksejõuetuse korral, lisaks sellele ilmselt ka vanemate sooviga kasutada laste maksuvaba tulu ning miks mitte ka uute avalike aktsiaemissioonidega, kus ühele investorile eraldatavate aktsiate arv võis olla piiratud,» seisab blogipostituses.

Nii kasvaski alaealiste investorite arv 2005. aasta jooksul viis korda, paarisajalt üle tuhande alaealise investorini.

Sealt edasi püsis alla 18-aastaste investorite hulk kuni 2010. aastani stabiilselt tuhande ringis, kuid on viimase aasta jooksul langenud peaaegu 40 protsenti. 2010. aasta lõpu seisuga on registris alles 561 lapsinvestorit.

Ilmselt on alaealiste investeerimishuvi kadumises suuresti süüdi 2010. aasta suvel jõustunud uus perekonnaseadus, mis ei võimalda vanematel enam oma laste nimel väärtpaberi- ja muid tehinguid teha, kui selleks puudub kohtu luba.

Nii on 2010. aasta lõpu seisuga nii lapsinvestorite kui nende investeeringute osakaal Eesti erainvestoritest langenud praktiliselt tagasi 2001. aasta lõpu tasemele.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles