Rain Lõhmus: mind kasum väga ei huvita

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV panga nõukogu esimees ja aktsionär Rain Lõhmus kinnitab: tema kaotused polnud majanduskriisis suured, sest viimasel viiel aastal on ta valinud turvalisemaid investeeringuid.
LHV panga nõukogu esimees ja aktsionär Rain Lõhmus kinnitab: tema kaotused polnud majanduskriisis suured, sest viimasel viiel aastal on ta valinud turvalisemaid investeeringuid. Foto: Peeter Langovits

Eestis kaks panka asutanud praegune Šveitsi maksumaksja Rain Lõhmus kinnitab, et peamine ei ole kasumit teenida. Maksusüsteemi ei tohiks uisapäisa muuta, kuid tuleb valvel olla, et see ei sunniks ärimehi kasumit väljavõtmiseks teistesse riikidesse suunama.

LHV pank teatas, et teenis mullu miljon krooni kasumit. See on ilus ümmargune summa, kas olete tulemusega rahul?

Ausalt öeldes, mind kui panga nõukogu esimeest ja aktsionäri kasum väga ei huvita. Minu pärast oleks võinud olla miinus üks miljonit või miinus viis miljonit. Sel ei ole mingit tähtsust pikas perspektiivis. Eesmärk ei ole saada võimalikult suurt kasumit. Pank on nii väike, et ei ole mõtet punnitada, parem on suunata ressursid arengusse. Küll kasum edaspidi tuleb.

LHV panga kõrval on varahaldusfirma, millega oleme teadlikult kahjumis olnud kolm-neli viimast aastat, aga selle eest oleme ilusasti kasvanud. See on valiku küsimus – võiksime kohe kasumisse minna, aga oleme otsustanud, et ei taha. Meil ei ole kohe kasumit vaja, me ei ole börsiettevõte ja meil pole selleks survet. See ongi meie ettevõtte eelis – saame ise valikuid teha.

Kui LHV pank poolteist aastat tagasi loodi, siis arvasid paljud, et tahate teha uut Hansapanka. Aga see vist ikka ei ole teie eesmärk?

See ei ole võimalik, sest ajad on muutunud. Alati peab õppima. Mind on intrigeerinud küsimus, kuidas oleks iseseisval Hansapangal läinud viimase kriisi ajal. Sel küsimusel ei ole vastust ega saagi olla. Kuna Hansapank on 2005. aastast täielikult Swedbanki osa, siis on see teoreetiline küsimus, et kui tugev oleks pank olnud ilma rootslasteta. Aga tean, et kui me ise asju teeme, siis peame hästi tugevad olema.

Rootslased süstisid ju kriisi ajal siinsesse Swedbanki umbes kuus miljardit krooni. Kui pank oleks olnud Eesti kapitali kontrolli all, siis tõenäoliselt oleks sama summa pidanud välja käima Eesti maksumaksja?

Mitte tingimata. Sellele küsimusele ei ole vastust, aga pank oleks aastail 2008–2009 kindlasti olnud natuke teist nägu.

Kui teist Hansapanka teha ei ole võimalik, mis on siis LHV panga loomise eesmärk? Kas see on patriotism, et Eestis oleks üks Eesti kapitalile kuuluv pank?

Jah ja ei. See on tore, et ta oleks. Me eesmärk ei ole olla ainult Eestis, meil on kontorid Vilniuses ja Riias ning isegi Soomes töötab 20 inimest.

Kas praegusest kapitalist piisab laienemiseks?

Kavatseme tulevikus kaasata ka lisakapitali.

Kas see tähendab börsi?

Lähemal ajal meil börsile asja ei ole. Börsile võiks minna siis, kui kuuluksime kolme suurema börsifirma hulka. Sellega on aega, ei ole kiiret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles