Euroautomaat paigaldati Estonia külge muinsuskaitse teadmata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat, millest peaminister Andrus Ansip esimesed eurod sai.
Pangaautomaat, millest peaminister Andrus Ansip esimesed eurod sai. Foto: Raigo Pajula

Rahvusooper Estonia maja külge paigaldatud sularahaautomaadist, millest peaminister Andrus Ansip ja teised prominendid said esimesed eurod, tulnuks Tallinna muinsuskaitseosakonna hinnangul neid teavitada, kuid seda ei tehtud.

Et rahaautomaat hoone külge panna, loodi ukseavasse lisaseinad, mis on praeguseks maha võetud ja nüüd tehakse värviparandustöid. Estonia juhi Aivar Mäe sõnul tehakse kõik juba homseks korda ja seinad saavad olema ilusamad kui enne.

Ooperimaja on aga tervenisti muinsuskaitse all. Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ütles Postimees.ee’le, et maja haldaja ehk rahvusooper Estonia pidanuks seetõttu enne automaadi paigutamist pöörduma nende poole, et linnakujunduse- ja reklaamikomisjon saanuks arutada, kas automaat sobinuks sellesse kohta.

Mäe hinnangul polnud teavitus aga vajalik, sest tegemist oli ajutise asjaga, mida võib võrrelda näiteks jõulutuledega.

Trahv rahvusooperit Duboviku sõnul ei ohusta, vaid amet jälgib nüüd hoolikalt, kas kõik tehakse täielikult ja kenasti korda.

«Lubati, et kahjustused tehakse korda, meiega kahjuks ühendust ei võetud, kuid kui millegi külge pannakse, siis ikka peaks võtma, sest kogu teater on muinsuskaitse all,» selgitas Dubovik. «Nüüd jälgime ja vaatame, kas tehakse uks korda, siis võime karistusest rääkida.»

Estonia teatri hoone valmis 1913. aastal. 1944. aasta Tallinna pommitamises hävis Estonia teatri hoone, kuid maja taastati 1947. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles