Kuidas kaitsta vara lumetormi tekitatud kahjude eest ?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisk ja lumi Tallinna kesklinnas
Tuisk ja lumi Tallinna kesklinnas Foto: Peeter Langovits

Tormis liigeldes tasub praeguse ilmaga hoida suuremat pikivahet ja väiksemat kiirust, majaomanikel tuleks aga aeg-ajalt katust lume ja jääpurikate koormast vabastada.


ERGO transpordikahjude osakonna juhataja Rain Tomingase sõnul tasub talvistel teedel kiiruse valikul arvestada, et nähtavus tuisus on märgatavalt kehvem kui hea ilmaga. «On juhtumeid, kus tuisust või lumesajust ilmub juhi jaoks ootamatult välja mõni teel seisev sõiduk ja peatumine osutub raskemaks, kui algselt arvata võis,» lausus ta.

Lumetormi saabumist oodates tuleks võtta autosse kaasa väike lumelabidas, enne sõidu alustamist puhastada sõiduki aknad jääst ja lumest, et tagada normaalne nähtavus ning veenduda, et kütuse varu oleks piisav ka pikemates ummikutes hakkama saamiseks.

Õnnetuse juhtudes peaks kaskokindlustust omav autojuht püüdma säilitada rahulikku meelt, helistada autoabi numbrile ja kutsuda abi.

ERGO kahjukäsitluse andmetel on eelnevad lumetuisud suurendanud autoabi väljakutsete arvu enam kui poole võrra ehk 40 juhtumini päevas. Väljakutsete tavapärasemateks põhjusteks on sõiduki käivitusprobleemid ja teelt väljasõidud.


ERGO varakahjude osakonna juhataja Erko Makienko sõnul tasub eramute puhul pärast suuremat lumesadu puhastada aeg-ajalt katust lumest ja räästaid suurtest jääpurikatest, et ennetada võimalikke kahjujuhtumeid.

Eriti lumetundlikud on erinevad varikatused, mille konstruktsioonid ei ole üldjuhul nii tugevad kui hoone enda omad. «Talveperioodil tuleb olla ettevaatlik ka kinnikülmunud veetorude lahtisulatamisel ning kasutada selleks pigem spetsialiste, kui üritada ise lahtise leegiga sulatada,» lisas ta.

Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi teatel on lähipäevil oodata tugevat lumesadu ja tuisku, mida võib võrrelda 2008. aasta novembris Eestit tabanud tormiga, kus sadas maha 20-30 sentimeetrit lund.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles