Ehitusfirma E&G jätab lubadustest hoolimata võlgu maksmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erinevate ehitusprojektide peatöövõtja E&G OÜ on viimasel ajal pooleli jätnud mitmeid projekte ja jäänud võlgu paljudele alltöövõtjatele, mistõttu on E&G vastu esitatud mitu pankrotiavaldust; kui mõned ettevõtted on tänu avaldustele oma võlad kätte saanud, siis paljud on lubadustest hoolimata veel ootamas.

Pankrotiavalduse esitas näiteks majutusteenust pakkuv Mesitaru OÜ, mis E&G juhatuse liikme ja omaniku Artur Fjodorovi lubaduste peale avalduse siiski tagasi võttis. «Jah, nõudsin pankrotti, aga siis tegin avalduse, et võtan selle tagasi. Ta [Artur Fjodorov] lubas ise endale pankroti välja kuulutada, vähemalt nii ta lubas kohtunikule. Tänu sellele ma tagasi võtsin,» ütles Mesitaru OÜ juhatuse liige Kersti Telk BNSile.

E&G võlg OÜ-le Mesitaru ulatub umbes 6000 euroni. «Ta ööbis meie juures ja ta pole jaanuarist alates meile arveid maksnud. See oli kuskil üle 6000 euro. Kuid mul on see vaid 6000, teistel firmadel on veel suuremad nõuded,» lisas Telk.

E&G pankroti nõudjate seas on ka OÜ Kampman, mille juhatuse liige Rain Lindvere märkis, et tema ettevõte tõepoolest pandi kokku nendega, kes pankrotti nõuavad. «Minu nõue oli nii väike, et ma ei hakanud ise sellise asjaga tegelema. Minul oli 3000 eurot,» ütles ettevõtte juhatuse liige Lindvere.

Lindvere sõnul tekkis neil E&G-ga vaidlus, et viimane pole nõus maksma ja et nad ei ole seda summat võlgu. «Kuna mu summa oli nii väike, siis ma ei viitsinud kohtuistungitel käia. Tegime kompromissi, et leppisin poolega summast. Ta võttis selle summa omaks, aga kuna raha tal ei ole, siis see, et ta summa omaks võttis, ei tähenda, et ma raha kätte saan,» märkis Lindvere.

Lindpere sõnas veel, et tema ettevõtte koostöö E&G-ga on siiski õnneks lühike olnud. «Mina võtsin vist eelmise aasta juunist esimesed otsad, selle ajaga olengi teinud neile kaks objekti ja õnneks rohkem ei jõudnud, sest nad jäid kohe võlgu ka,» lisas Lindpere.

E&G vastu on nõudeid ka AS-il E-Betoonelement. «Esitasime pankrotiavalduse pikaajalise võlgnevuse tõttu. Rohkem kommenteerida ei soovi,» ütles ettevõtte tegevjuht Vaido Leoski. Lisaks nimetatutele on E&G vastu pankrotiavaldusi esitanud viimasel ajal paljud teisedki firmad, nende seas on näiteks OÜ-d Instflo ja Linx.

Äripäev kirjutas mais, et E&G on raskustes ja allhankijatel on keeruline võlga kätte saada ning võlga aitas kätte saada just pankrotiavalduse esitamine. Kohtusse oli maikuu seisuga viimase poole aasta jooksul jõudnud kaks pankrotinõuet.

«Nad osalevad riigihangetel. Kui pankrotiavaldus on tehtud, siis riigihangetel nad osaleda ei saa. Kaalusime, mis neid mõjutaks. Igasugused kohtuasjad oleksid neile vähe mõju avaldanud,» põhjendas lehele otsust esitada E&G vastu pankrotiavaldus OMA Fassaadi omanik Martin Kärner. Veebruaris esitatud avalduse võttis Kärner vähem kui nädala pärast tagasi, sest E&G tasus nõutud summa. Kärneri firmale jättis E&G algselt maksmata umbes 40 000 eurot Tartu ülikooli õppehoone fassaaditööde eest ja raha kättesaamine kulges enne pankrotiavalduse esitamist konarlikult.  

Kärner märkis, et E&G probleemide põhjust tasuks otsida firma tipust.»"On vilets juhtimine. Võib väita, et konjunktuur on halb ja nii edasi. Eks kõigil on see halb, aga mõned ei ole sellises situatsioonis. Mina kahtlustan juhtimist,» oletas Kärner.

E&G-l on viimasel ajal probleeme ehituslepingute täitmisega. BNS kirjutas augusti algul, et Narva noorte meremeeste klubi renoveerimine on peatunud, kuna Narva linnavalitsus lõpetas lepingu senise peatöövõtja OÜ E&G-ga. Narva Linnavalitsuse ehituse vanemspetsialist Irene Weiss-Wendt ei soovinud täpsemalt selgitada, mis põhjusel ehitusfirma objekti pooleli jättis. «Nad läksid selle aasta juunis lihtsalt ära,» ütles Weiss-Wendt BNS-ile.

Juuli lõpus selgus, et kevadel lõpetas Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus lepingu ehitusfirmaga E&G, sest viimane oli tööd pooleli jätnud ja tööd tuli lõpetada teisel ettevõttel AS-il Remet.

Veelgi enam, kevadel lõpetas Tallinna Kiirabi lepingu ehitusfirmaga E&G, sest viimane oli tööd pooleli jätnud ja töö tuli lõpule viia AS-il Parmeron. Ka Rakvere Teatrimajal tuli välja kuulutada uus riigihange, et leida kino- ja proovisaalimaja ehitaja. Maja varasema ehitaja E&G OÜ-ga lõpetati juuli algul leping, sest firma katkestas töö. Sotsiaalministeerium lõpetas mullu septembris alanud Valga asenduskodu ehituslepingu peatöövõtja E&G OÜ-ga probleemide tõttu ja kuulutas tööde lõpetamiseks välja uue hanke.

E&G juht Artur Fjodorov ütles Äripäevale, et tahab firma probleeme lahendada. Vastuses lehele ütles ta, et koostööpartneritega on käimas läbirääkimised, sõlmitakse kokkuleppeid ja tehakse maksegraafikuid - rohkem aega kulub läbirääkimistele kui ehitustegevusele. Fjodorovi sõnul oli ettevõte kärpinud üldkulusid ja vähendanud töötajate arvu. «Minult on inimesed küsinud, et miks ma nii palju vaeva saneerimisega näen. Palju lihtsam oleks ettevõte pankrotti lasta ja kõrvalt uut firmat alustada, nii nagu Eestis tavaliselt kombeks on. Ma ei otsi kiiret põgenemisteed firma kohustuste eest. Allaandmine ei kuulu minu valikute hulka,» ütles Fjodorov lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles