ELi ministrid leppisid kokku automaatsetes karistustes

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja liikmesriikide lipud.
Euroopa Liidu ja liikmesriikide lipud. Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Liidu rahandusministrid leppisid kokku, et eelarvereeglite rikkujaid ootavad automaatsed karistused trahvide näol.


«Üleliigse eelarvepuudujäägiga riik, mis ei võta vajalikke parandusmeetmeid kuue kuu jooksul, saab karistatud,» vahendas BBC Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy sõnu.

Kehtivate reeglite kohaselt võib ELi liikmesmaade enamus otsustada trahvida valitsust, kui riigi eelarvepuudujääk ületab 3 protsendi piiri. Kunagi pole ühtki valitsust aga trahvitud, ehkki enamik riike ei täida 3 protsendi kriteeriumi.

Uute reeglite kohaselt on trahvid automaatsed. Eelarvereegleid rikkuv valitsus peab hoidma pangakontol sularaha summas, mis on võrdne trahviga. Kui valitsus 6 kuu jooksul puudujääki 3 protsendi piiresse ei too, siis kaotab ta raha, kui just enamik liikmesriike ei hääleta trahvi tühistamise poolt.

Tõenäoliselt hakkavad uued reeglid kehtima aga alles 3 aasta pärast.

Nii Prantsusmaal, Itaalial kui Poolal oli automaatsete trahvide ideele vastuväiteid, kuid ilmselt andsid nad lõpuks järele Saksamaa survele tingimusel, et valitsused saavad eelarvepuudujäägi vähendamiseks aega.

Uued reeglid näevad ka ette, et riigid vähendavad järjekindlalt oma võlakoormat vähemalt 60 protsendi piirini. Igal aastal peaks võlakriteeriumi rikkuv liikmesmaa võlga vähendama 5 protsendi võrra. Praegu rikub enamik euroala riike 60-protsendist võlapiirangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles