USA erasektorist hakkas taas töökohti kaduma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA töötud septembris New Yorgis meelt avaldamas.
USA töötud septembris New Yorgis meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Töötajate arv USA ettevõtetes hakkas septembris üle kaheksa kuu taas vähenema, uute töökohtade loomist takistab tootmise aeglustumine.


ADP tööhõiveraporti andmetel ütlesid firmad septembris töökoha üles 39 000 inimesele – vastupidiselt analüütikute ennustustele, kes erasektorile töökohtade lisandumist olid ennustanud.

Seetõttu said taas hoogu kartused, et majanduse taastumine on pidurdumas.

«Septembrikuine töötajate vähenemine eraettevõtluses kinnitab taaskord, et taastumises on tekkinud paus. Sedasama võis varasemalt välja lugeda ka teistest andmetest,» kirjutas ADP eile. «Tööturul valitseb täielik tuulevaikus.»

USA tarnejuhtimise instituudi viimased andmed osutavad sellele, et tootmissektor hakkab jahtuma. Kuna laenude katteks võetakse jätkuvalt tagasi suures koguses kodusid, on surve all ka eluasemehinnad ja -müügid.

Vähemalt alguses lõi kurb sõnum USA investorid kergelt rivist välja. S&P 500 futuur, mis enne uudist 0,4 protsendi võrra tõusnud oli, tuli 0,3 protsendi võrra alla ja oli 1155,80. 10-aastaste USA riigivõlakirjade intressid langesid andmete laekudes 6 baaspunkti võrra 2,41 protsendi peale.

Septembrikuise allakäigu põhjuseks on koondamised ja kärped tootmisettevõtetes, kus tööst jäid ilma 45 000 töölist. Teenuste sektoris lisandus küll 6000 töökohta, kuid see ei suutnud korvata ehitus- ja tootmissektori raskusi.

MFRi vanemanalüütik Joshua Shapiro ütles ülalmainitud numbreid kommenteerides, et «tööturu taastumine ja tervenemine käib üle suurte kivide ja kändude, kuna firmade peamine eesmärk on hetkel siiski kulude kärpimine».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles