Ahvenamaal kehtiv maaostmiskeeld mureneb

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenamaal asuv looduskaitseala
Ahvenamaal asuv looduskaitseala Foto: SCANPIX

Ahvenamaal kehtiv maaostmiskeeld võõrastele hakkab murenema, firmad püüavad müüa aktsiaseltsideks maskeeritud suvekodusid.


Ahvenamaal kehtivad seadused pole seni võimaldanud mandril elavatel soomlastel ega välismaalastel omale kinnisvara ega maad seal soetada, kirjutab Taloussanomat.

Seni võisid Ahvenamaal maad omada vaid kohalikud elanikud.

Puhkajad võisid seni maju ainult üürida. Turism on pidurdunud, uusi puhkekülasid pole ehitatud ja praegused suvemajad hakkavad lagunema.

Põhiline osa Ahvenamaa majakesi on püsinud ühesugusena 1960-1970ndatest saadik.

«Nostalgia on reklaami tegemisel hea trump, kuid kõrgetasemelisi üürisuvilaid on keeruline leida,» rääkis kinnisvarafirma HavsVidden Rootsi tegevjuht Mikael Kraft.

Firma testib maakonna seaduste paindlikkust. See ehitab Ahvenamaa põhjarannikul asuvasse Geta valda esimesed 14 maja korteriühistutena.

Krafti sõnul seadusi ei rikuta, kuna majad müüakse maha firma aktsiatena. Välismaalased tohivad nimelt olla Ahvenamaal registreeritud firmade aktsionärideks.

«Majad asuvad 99 aastaks kinnisvarafirmale üüritud krundil, seega maa omanik pole vahetunud, kuid maja omandiõigus on püsiv,» selgitas Kraft.

Peaaegu kõik majad on müüdud Rootsi kodanikele. Mandril elavatele Soome kodanikele pole neid isegi mitte reklaamitud.

«Sellise hinnaga suvekodudele on Rootsis rohkem nõudlust,» selgitas Kraft.

Samas pole HavsVidden huvitatud 400 000 eurot (6,3 miljonit krooni) maksvate majade müümisest Vene uusrikastele.

Sarnaseid võtteid kasutab praegu veel mitu firmat. Näiteks Ålands Turisminvest on augustist alates müünud Käringsundis kinnisvarafirma kaudu puhkuseosakulaadseid maju.

«Puhkajad on öelnud, et soovivad alalist omandisuhet ja et nad tahavad veeta piirkonnas rohkem aega. Ma ei mõista, milliseid probleeme võib see tekitada Ahvenamaa majandusele,» rääkis Turisminvesti tegevjuht Hubertus von Frenckell.

Samas von Frenckell ei usu, et Ahvenamaa loobub täielikult maamüügikeelust teise riigi kodanikele. Hirm saartele tungivate võõraste inimhulkade suhtes on endiselt suur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles