Obama tunneb Kreekale kaasa

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama väljendas poolehoidu Kreeka uuele valitsusele ja selle püüdlustele abilaenude tingimusi leebemaks kaubelda, rõhutades, et Euroopa kreeditorid peavad Ateena pitsitamisega piiri pidama.

«Ei tohi jätkata riikide pitsitamist, mis on keset depressiooni. Mingil hetkel on vaja kasvustrateegiat, et nad saaksid oma võlad ära maksta ning elimineerida osa puudujäägist,» vahendab Wall Street Journal Obama arvamust.

Obama sõnutsi peab Kreeka küll restruktureerima majandust ning tõstma konkurentsivõimet, «kuid on väga raske algatada neid muutusi, kui inimeste elustandard on kukkunud 25 protsenti. Lõpuks ei pea poliitiline süsteem, ühiskond sellele vastu.»

Obama väljendas lootust, et Kreeka euroalasse jäämise osas jõutakse kokkuleppele, lisades: «Ma arvan, et selleks on vaja kompromisse kõigi poolt.»

Sõprust ja soojust kogeb Kreeka uus valitsus ka Prantsusmaa poolt. Sealne rahandusminister Michael Sapin väljendas Obamaga identset seisukohta ning kordas kajana Kreeka rahandusministri Yanis Varoufakise väidet, et Ateena vajab «uut lepingut» Euroopaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles