Naftabarreli hind langes juba alla 60 dollari

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta
Nafta Foto: Reuters / Scanpix

Maailmaturgudel jätkus eile nafta hinna langus, mis toob küll rõõmu mootorsõidukite juhtidele, aga muudab üha keerulisemaks naftatootjate elu eesotsas Venezuela, Venemaa ja Iraaniga.

Mõlema tuntud toornafta hind on nüüd langenud alla 60 dollari barreli eest. Eelmisel nädalal vajus läbi selle olulise piiri peamiselt Ameerika Ühendriikide börsidel kaubeldav WTI (West Texas Intermediate), eile kukkus piirist allapoole ka Euroopas kaubeldav Brenti nafta, mille hind langes madalaimale tasemele alates 2009. aasta maist ehk enam-vähem finantskriisi haripunktis.

Võrreldes tänavu juunikuise tipuga on nafta hind kukkunud juba 50 protsenti.

Hinnalanguse jätku põhjuseks on nõudluse kahanemine ja pakkumise kasvamine. Eile saabusid majandusnäitajad, mis peegeldavad nõrka erasektori aktiivsust Saksamaal ja Prantsusmaal. Tootmissektori aeglustumine toimub ka Hiinas, mis on USA järel maailma suuruselt teine nafta- ja naftasaaduste tarbija.

Tootjate poole pealt ütles eile Venemaa energiaminister Aleksander Novak, et tema riik ei kavatse järgmisel aastal naftatoodangut vähendada.

«Turul on paanikat üsna palju ning Hiinast ja Euroopast tulnud andmed pole seda pilti palju muutnud,» kommenteeris turuolukorda Nordea panga naftaturgude analüütik Thina Saltvedt.

Survet lisas veel ka Araabia Ühendemiraatide energiaminister Suhail Al-Mazrouei, kes kinnitas veel kord, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ei kavatse oma naftapoliitikat muuta. «Pole loogiline ega õiglane nõuda OPECilt tootmise vähendamist ning mitte nõuda teistelt tootjatelt oodatava tootmise suurendamise peatamist,» teatas Mazrouei Twitteri kaudu.

Teatavasti otsustas naftakartell novembri lõpus tootmist mitte vähendada, mis lisas nafta hinna langusele lisasurvet. Oma sõnumis viitab Mazrouei eelkõige USA-le, kelle naftatoodang on tänu kildanaftale järjest kasvanud.

Ta lisas ajakirjanikele, et OPECi erakorralise nõupidamise järele pole vajadust. «Meie eesmärk ei ole mingi kindel nafta hind, meie eesmärgiks on turu stabiilsus, see ei ole võitlus ega sõda, see on lihtsalt turg,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles