Rakvere lihakombinaat annab tööd ligi tuhandele inimesele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihalõikuses kestab uute töötajate väljaõpe 3–6 kuud.
Lihalõikuses kestab uute töötajate väljaõpe 3–6 kuud. Foto: Mihkel Maripuu

Rakvere lihakombinaat oma rohkem kui 900 inimeseni ulatuva töötajaskonnaga on olnud juba aastaid Lääne-Virumaa suurim tööandja.

 

Töötajate arv on Rakvere lihakombinaadis (RLK) viimastel aastatel püsinud enam-vähem samal tasemel, tänavu on inimesi ametis 930 ringis. Kui veel aastal 2007 oli kaadri voolavus ettevõttes kuni 50 protsenti, siis nüüd hoiavad inimesed töökohast kinni.

«Piltlikult öeldes vahetus tollal 450 inimest aastas, mis tähendab, et pidevalt käis üks suur värbamiskampaania,» räägib ettevõtte juhatuse esimees Anne Mere.

Tehase parkla on juba hommikul kella üheksa ajal autodest nii tulvil, et hilisemad tulijad peavad vaba kohta otsima. Lisaks tuuakse töölisi bussidega Jõhvist, Tapalt, Kohtla-Järvelt.

Seljataga edukas suvi
Töötingimused lihatööstuses pole just kiita, sest enamasti tuleb tööd teha külmas ja niiskuses. Kõigile ei sobi ka vahetuste ajad ja varajane ärkamine – esimene vahetus alustab kell kuus hommikul.
Rainer Männi (49), kes käib Rakvere külje all asuvas Sõmerus tööl Ida-Viru maakonnast Lüganuselt juba kuuendat aastat, ütles, et kõigega harjub – ka üliteravate nugadega tegutsemisega.

«Olen täitsa rahul ega kavatse kuhugi minna,» lausus ta. Enne lihakombinaati tulekut oli mees enda sõnul mõnda aega tööta ja tänu uuele ametile sai ka oma pereelu uuesti rööbastele.

Tapamaja juhataja Ott Selgmäe ütles, et ettevõttes on juurutatud väärtustasu süsteem ja palgaastmed. Kõrgemalt tasustatud astmele jõudmiseks tuleb teha eksam ja töölised on sellest väga huvitatud.

Kui varem töötasid lihalõikuses põhiliselt mehed, siis nüüd peavad seda ametit ka päris paljud naised. «Meil siin ei diskrimineerita kedagi,» sõnas Selgmäe ja lisas, et väljaõpe kestab olenevalt tööst 3–6 kuud.

Tänavune suvi oli ettevõttele hea, sest grillitud ja marineeritud liha läks väga hästi kaubaks. Eriti suur oli müük juunikuus. Juulis, kui õhusoojus ulatus üle 30 kraadi, söödi liha mõnevõrra vähem. Kokku müüdi grillvorsti viimasel neljal kuul ehk aprillist juulini kümme ja marineeritud liha neli protsenti enam kui mullu samal ajal.

Edu nimel on RLK ka kõvasti pingutanud. Toodete valik on viidud nõudmistega vastavusse ja kulusid on oluliselt kärbitud. Kõigil töötajail vähenes palk mullu aprillis kümnendiku võrra ja esialgu pole plaanis seda uuesti tõsta.

Hind võib tõusta
Anne Mere sõnul konkurents lihatoodete osas aina tiheneb. Praegu on RLK kogu Balti lihaturu liider ja hoiab 32 protsendiga esikohta ka Eestis. Teiseks jääval Atrial on turuosa enam kui poole võrra väiksem.

Et juhtkohta hoida, tuleb kogu aeg investeerida. Näiteks uus viineriliin, mis oli ühtlasi suurim ühekordne investeering Eesti toiduainetööstusse, läks maksma 130 miljonit krooni.

Rakvere lihatoodete müügihinnad on viimasel aastal kümnendiku võrra kukkunud, kuid nüüd on tugevnemas surve hinnatõusuks. Esimesel poolaastal on elekter, mida mõistagi nii suures tootmises kõvasti kulub, nii palju kallinenud, et selle eest tuli tasuda viis miljonit krooni varasemast enam.

Kuna sealiha hinnast, mis on lihakombinaadi põhiline tooraine, moodustab vilja hind ligi poole, siis jälgib ettevõtte juhtkond viljarindel toimuvat hinge kinni pidades. Kui sead hakkavad sööma selle aasta saaki, siis tuleb tõenäoliselt ka liha hinda tõsta.

Teisalt surub kaubandus kampaaniatega hinda alla ja esitab oma tingimusi. «Eks me oleme kahe tule vahel,» võttis Mere olukorra kokku.

Et paremini müüa, on RLK avanud mitmes kaubanduskeskuses oma lihaleti, mis meeldib nii kaupmeestele kui ka ostjatele, sest seal on kogu aeg värske kraam väljas. Iga sellise leti taga on ametis kaks kombinaadi palgal olevat töötajat.

Üllatustootena on tarbijad väga hästi omaks võtnud toorjuustu täidisega hakklihapallid, mis lähevad suurepäraselt kaubaks nii siin kui ka Soomes, nii et kombinaat ei suuda neid isegi piisavalt toota.

Mere sõnul sisendas see kindlust, et inimesed, kes armastavad head maitset ja mugavust, pole vaatamata masule kuhugi kadunud.


Rakvere lihakombinaat

•    Käive 2009. aastal – 1969,7 mln kr
•    Puhaskasum 2009. aastal – 95,8 mln kr
•    Eesti osa käibest – 62 %
•    Läti osa käibest – 25 %
•    Leedu osa käibest – 8 %
•    Töötajaid – 1350
•    Töötajaid Eestis – 930
Allikas: RLK

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles