Obama esitas Türgi peaministrile ultimaatumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide õhujõududele kuuluv F/A-18 Hornet-tüüpi sõjalennuk.
Ühendriikide õhujõududele kuuluv F/A-18 Hornet-tüüpi sõjalennuk. Foto: Reuters / Scanpix

President Barack Obama hoiatas isiklikult Türgi peaministrit, et kui viimane Iisraeli ja Iraani suhtes kurssi ei muuda, jääb Türgi ilmselt ilma ihaldatud Ameerika sõjalennukitest.


Türgi valitsus soovib osta USA-lt mehitamata lennukeid ehk droone, nagu näiteks raketikandjat Reaper, ründamaks separatistlikku Kurdistani Tööparteid (PKK) pärast seda, kui USA sõjavägi 2011. aasta lõpus Iraagist lahkub. PKK on rajanud baasid Iraagi põhjaosa mägedesse, Türgi piiri lähistele.

Kõrge USA valitsusametnik sõnas: «President ütles peaminister Erdoganile, et kongressis on hakatud kahtlema, kas neid saab liitlastena usaldada. Mis aga omakorda tähendab, et Türgi teatud palved, näiteks soov osta relvi PKK vastu võitlemiseks, ei pruugi kongressist läbi minna.»

Washington on väga pettunud, et Türgi juunikuus ÜROs Iraani sanktsioonide vastu hääletas.
Obama ütles hiljem Torontos G20 tippkohtumisel Erdoganile, et Türgi ei käitunud antud olukorras USA liitlasena. Ühtlasi palus ta Türgi valitsusel pehmendada oma retoorikat Iisraeli aadressil Gazasse tungida üritanud flotilli kontekstis.

Pärast seda on mehed küll üritanud Iraagi koalitsioonivalitsuse kokkuklopsimisel koostööd teha, kuid USA on siiski selgesti mõista andnud, et hoiatus on jõus.

«Nad peavad tõestama, et Ameerika riikliku julgeoleku küsimused neile korda lähevad,» ütles valitsusametnik ja lisas, et Türgi käitumisel hoitakse silm peal ning relvamüük tuleb kõne alla vaid siis, kui «täheldatakse arvestatavaid pingutusi».

USA seadused näevad ette, et valitsus peab teavitama kongressi 15 päeva ette, kui soovib NATO liitlastele nagu Türgile suuremas koguses relvi müüa. Tehnilises mõttes võiks tehingud küll teoks saada ( kui kongress neid just ebaseaduslikuks ei kuuluta), kuid Kapitooliumi vastuseisu korral jätab valitsus poliitiliselt ebapopulaarsed müügitehingud tavaliselt pooleli.

Türgi on endale juba aastaid Ameerika droone ihaldanud. Nüüd, mil USA end Iraagist lahkuma sätib ja suhted Iiiraeliga, kes neile varasemalt mehitamata Heroneid on tarninud, pingeliseks kisuvad, on Türgil tuli takus.

Türgi ametnikud ütlesid, et sõjaväelised suhted USAga on väga head, kuid keeldusid kommenteerimast konkreetseid ostutehinguid.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles