Analüütik: järgmisel aastal hakkab Euribor taas tõusma

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: SCANPIX

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles Euribori ajaloo madalaimat taset kommenteerides, et Euribor jääb veel küll pikemaks ajaks väga madalale, kuid järgmisel aastal hakkab tasapisi tõusma.

Mertsina kirjeldas, et Euribor hakkas Euroopa Keskpanga jõulisema sekkumise ootuses väga kiiresti alanema juba mai alguses.

«Pärast EKP baasintressimäära langetamist juuni alguses on langus küll jätkunud, kuid oluliselt aeglasemas tempos,» ütles Mertsina.

Osaliselt hinnakasvu edasise aeglustumise või isegi deflatsiooniohu, kuid ka väga nõrga laenamise ja väheste investeeringute tõttu, hoiab Swedbanki hinnangul EKP oma baasintressimäära 0,15 protsendi juures ülejärgmise aasta esimese pooleni. See määrab Mertsina sõnul paljuski ära ka Euribori liikumispiiri.

Alates sellest sügisest hakkab EKP ilmselt pakkuma veel täiendavaid rahapoliitilisi abinõusid, mis peaks laenu- ja majanduskeskkonda ergutama. Vaatamata teise kvartali nõrgale tulemusele peaks euroala majandus olema aga tõusuteel.

«Lisaks tuleb arvestada sellega, et EKP  juuni alguses vastuvõetud rahapoliitiliste otsuste mõju ilmneb üsna pika viiteajaga. Euribor jääb küll veel pikemaks ajaks väga madalale, kuid peaks eesoleva aasta jooksul tasapisi tõusma hakkama ehk siis 12 kuu pärast peaks Euribor olema praegusest tasemest kõrgemale tõusnud,» hindas Mertsina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles