Moody's kaalub Hispaania reitingu langetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märkimisväärne langus.
Märkimisväärne langus. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody’s teatas, et kaalub Hispaania Aaa reitingu langetamist, andes uue hoobi riigi reputatsioonile rahvusvaheliste investorite silmis.

Moody’se sõnutsi tuleneb nende seisukoht Hispaania halvenevatest majanduslikest väljavaadetest, raskustest 11,2-protsendilise eelarvepuudujäägi kärpimisel ning murest kasvavate finantseerimiskulude pärast.

Hispaania reitingut on tänavu juba jõudnud langetada ülejäänud kaks suurt agentuuri Standard & Poor’s ja Fitch.

Moody’s ütles, et võib Hispaania reitingut langetada maksimaalselt kahe pügala võrra.

Kuigi Hispaania riigivõlg on üks eurotsooni väiksemaid, on laenuvõtmise intressid viimaste kuudega kerkima hakanud. Seda seetõttu, et investoritele teeb peavalu riigi finantssüsteemi seisukord, erasektori võlatase ning valitsuse ilmsed raskused teostada eelarvekäerpeid moel, mis ei kahjustaks majanduskasvu.

Maikuus vastuvõetud kokkuhoiupakett tõi üllatuslikult kaasa 5-protsendilise kärpe avaliku sektori palkades, valitsus ei ole pärast sel nädalal jõustuvat 2-protsendilist käibemaksutõusu välistanud ka edasisi maksutõuse.

Töötusmäär on ligikaudu 20 protsenti ja seega eurotsooni kõrgeim. Tõuke andis selleks kinnisvaramulli lõhkemine aastal 2007. Sellele eelnenud buum jõudis kesta terve kümnendi.

Moody’s ütles eile, et Hispaania majandusel läheb kinnisvarakrahhist taastumiseks aega mitu aastat, ühtlasi jääb pikemaks ajaks sügavatesse võlgadesse riigi erasektor.

Kuni aastani 2014 prognoosib agentuur Hispaania sisemajanduse kogutoodangule keskmiselt vaid veidi üle 1 protsendi suurust kasvu.

«Hispaania kasvuperspektiiv on nõrgem, kui teistel Aaa reitinguga maadel,» ütles Moody’se asepresident ja juhtiv Hispaania-analüütik Kathrin Muehlbronner.

«Lähemas perspektiivis mõjuvad forsseeritud kokkuhoiumeetmed ning valitsuse, tarbijate ja ettevõtete kõrgendatud laenuintressid majanduskasvule küllaltki negatiivselt.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles