Amazon keerab paberraamatute äri hapniku kinni

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal eemaldas veebikaubamaja kirjastuse Hachette raamatutelt ettetellimisnupu ja ühtlasi teavitas oma kliente, et mõnede Hachette’i raamatute tarnimine võib nüüd aega võtta mitmeid nädalaid.

See tundub veidrana, sest Amazon tunneb suurt uhkust oma tarbijasõbralikkuse üle, kirjutab Business Insider. Hachette’i ahistamise põhjus on see, et kaks firmat vaidlevad kirjastuse e-raamatute müügilepingute üle. Aga selles loos ilmnevad sügavamad tendentsid.

Amazoni käes on enam kui pool USA raamatuärist. 65% kõigist Ameerika e-raamatutest liiguvad läbi Amazoni, aga paberraamatute osakaal on märksa väiksem. Võtame nüüd arvesse, et Amazon müüb nii e-raamatuid kui enda populaarset e-lugerit Kindle nende tarbimiseks ning e-raamatute käitlemine on võrratult odavam, kui nende paberist ja papist analoogide kaubastamine. Seega tahab Amazon võimalikult suure osa raamatuärist digitaalsele kandjale suruda. Kui paberraamatud ja nende kirjastajad peaksid selle protsessi käigus hinge heitma, siis olgu nii.

Amazon saab endale niigi 30% müügihinnast, aga vähem on tuntud faks, et isegi suured kirjastused on sunnitud kaubamajale maksma 5-7% oma müügist, et firma nõustuks nende raamatuid üldse vahendama. Business Insideri andmetele kestab selline asi juba aastaid.

Kirjastajad vihkavad Amazoni e-äri seetõttu, et firma pakub e-raamatuid niivõrd odavalt, mistõttu inimesed ei kavatsegi osta enam kõvakaanelisi väljaandeid, mille hind võib olla oma 20 dollarit. Amazon surub raamatuhinnad nii madalale, et müüb neid odavamalt, kui ise kirjastajalt hulgihinnaga ostab. Kirjastused jälle muretsevad, et kui selle tulemusena inimesed jäävadki uskuma, et raamat pole enam väärt kui 9,99 dollarit, siis peavad nemad oma äri kinni panema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles