Kaheksa nippi, kuidas töölaua taga kaalu langetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik inimesi kipub kontorilaua taga lõunat süües toiduga liialdama.
Enamik inimesi kipub kontorilaua taga lõunat süües toiduga liialdama. Foto: SCANPIX

Värske USA-s tehtud küsitluse kohaselt kurdavad pea pooled istuva töö tegijatest, et kontorilaua taga kükitades kipub kehakaal kiiresti tõusma. Kui toimida alljärgnevate juhiste järgi, siis ei pea liigsete kilode pärast muretsema, lubas ajakirja Women's Health võrguväljaanne.

1. Seisa ja liigu

Tuntud Ameerika «dieedikeskuse» - Mayo kliiniku professori James Levine’i sõnul on tänapäeva inimese energiavajadus 1500 kilokalorit väiksem kui 150 aastat tagasi. See vahe tähendab, et aastaga lisandub tänapäeva inimese vöökohale viis liigset kilo, hoiatas Levine. Et tööl rohkem kaloreid kulutada, tuleks oma töökoht ümber korraldada nii, et osa tööd oleks võimalik ka seistes teha. Lisaks kolmandiku võrra suuremale kalorikulutusele paraneb ka rüht.

2. Pea telefonikõned kõndides

Et istuvat tööd tehes rohkem kaloreid kulutada, tuleks end harjutada iga kord mobiiltelefoniga rääkides laua tagant püsti tõusma ja kõndima. Lisaks tuleks endale muretseda sammulugeja. Kui teha päevas 500 sammu senisest enam, suureneb päevane kalorikulutus 25 kilokalori võrra. Nii võib toiduvalikut muutmata aastaga umbes ühest liigsest kilost lahti saada.

3. Ära söö lõunat töölaua taga

Ameerika Dieedi Assotsiatsiooni uuringust ilmnes, et 75 protsenti töölkäivatest inimestest sööb päeva jooksul töölaua taga valmistoitu vähemalt kaks korda ja seda kolmel päeval nädalas. Selline pidev söömine tekitab kergelt liigseid kilosid. Seetõttu soovitavdki assotsiatsiooni kuuluvad toitumisteadlased määrata endale päevaplaanis kindel lõunaeine ja piirduda töölaua taga vaid väikeste tervislike vahepaladega.

4. Maiustused sahtli vasakule poolele

Magusasõbrad, kel on kombeks töölaua sahtlis pidevalt maiustusi hoida, peaksid need panema sahtli vasakule poolele. Ühest USA-s läbiviidud uuringust selgus, et suurema tõenäosusega võtsid katsealused asju oma vaatevälja paremale poolele jäävalt alalt. Sahtli paremas osas tuleks aga säilitada näiteks õuna või banaani.

5. Eelista kohvile rohelist teed

Dieedipidajale on roheline tee hädavajalikuks joogiks. Ühest ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimusest ilmnes, et need katsealused, kes jõid kolme kuu jooksul iga päev rohelise tee ja oolong tee segu, võtsid ligi kaks kilo rohkem alla kui ainult oolong teed joonud inimesed. Tõenäoliselt peitub rohelise tee selline omadus katehhiinide nimelistes antioksüdantides, mida selles tees rohkelt leidub. Katehhiinid stimuleerivad energiakulutust ja kiirendavad ainevahetust.

6. Peida maiustused

Kes siiski kontorilaua taga kuidagi maiustusteta hakkama ei saa, võiks neid hoida läbipaistmatus purgis või kotis. Cornelli ülikooli uurijad selgitasid välja, et istuva töö tegijad sõid maiustusi 71 protsenti suurema tõenäosusega siis, kui need olid pakendatud läbipaistvatesse karpidesse või kottidesse. Jälgi hoolikalt tööle ostetavate maiustuste kalorisisaldust: kõvad kompvekid sisaldavad üldiselt vähem kaloreid kui pehmed maiustused.

7. Muretse töökohale õhuvärskendaja

Ülekaalulised, kes näljastena hingasid sisse rohelise õuna, piparmündi-, vanilli- või banaanilõhnalist õhku, kaotasid poole aastaga keskeltläbi 14 liigse kilo. Uurijad usuvad, et nendel lõhnadel on söögi-isu vähendav toime. Töökohal võib piparmündi- või õunalõhnaline õhuvärskendaja aidata näksimist kontrolli all hoida.

8. Sõlmi kihlvedu

Hea viis liigsetest kilodest kiiresti vabaneda on töökaaslastega selle nimel kihla vedada. Ühes Missouri ülikoolis läbiviidud uuringus korraldati istuvat tööd teinud inimestele omapärane katse: nad jagati kaheteistkümneks nädalaks võistkondadesse, kõige rohkem kaalu langetanud võistkonnale oli ette nähtud rahaline preemia. Keskmiselt kaotasid katsealused  selles võistluses 3,5 kilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles