Põhja-Kiviõli karjäär jääb laiendamata

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kiviõli tuhamäelt.
Vaade Kiviõli tuhamäelt. Foto: Egert Kamenik

Riigikohtu halduskolleegium jättis menetlusse võtmata kassatsioonkaebused otsusele, mis tühistas Kiviõli Keemiatööstusele väljastatud põlevkivikarjääri kaevandamisloa.


Kassatsioonikaebused olid esitanud OÜ Kiviõli Keemiatööstus  ja keskkonnaministeerium, teatas kaevandamisloa vaidlustanud maaomanike esindaja.

«Jõustunud kohtuotsuse valguses peab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium üle vaatama ka kõik karjääri alal asuvate maade sundvõõrandamiseks tehtavad toimingud, sest kui Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-l puudub kehtiv kaevandamisluba, ei saa esineda ka ülekaalukat avalikku huvi põlevkivi kaevandamiseks OÜ Kiviõli Keemiatööstus  poolt, mis võiks õigustada teiste isikute omandis olevate kinnistute võõrandamist nende nõusolekuta,» ütles kohtus maaomanikke esindanud advokaadibüroo Tark & Co vandeadvokaat Imbi Jürgen.

Tallinna ringkonnakohus tühistas tänavu aprillis kaevandamisloa, mille keskkonnaministeerium väljastas 21. novembril 2008 Kiviõli Keemiatööstusele Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris kaevandamiseks.

Kohus leidis, et keskkonnaministeerium ei ole kaevandamisloa väljastamise menetluses piisavalt arvestatud maaomanike ja teiste huvitatud isikute seisukohtadega. Kohtuotsuse põhjenduste kohaselt oleks keskkonnaministeerium pidanud panema kavandamisloa taotluse ja kaevandamisloa eelnõu koos seletuskirja ning kõigi asjassepuutuvate dokumentidega avalikkusele välja ja tagama nii maaomanikele kui kõigile teistele huvilistele võimaluse nimetatud dokumentidega mõistliku aja jooksul tutvuda ning esitada vastuväiteid ja ettepanekuid. Kuna seda ei tehtud, võisid kaevandamisloa menetluses jääda arvestamata asjaolud, mis võisid mõjutada loa väljaandmise sisulist otsustamist, nentis kohus.

Kaevandamisloa vaidlustasid kaheksa eraisikut ja üks äriühing, kellele kuuluvad Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääri alale jäävad maatükid.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on samas maaomanikele teatanud, et kavatseb esitada valitsusele ettepaneku sundvõõrandada karjäärialal asuvad kinnistud Kiviõli Keemiatööstuse huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles