Arumäe: rahandusministeerium alahindab kesise majanduskasvu mõju sisetarbimisele

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe Foto: Liis Treimann

Selleks aastaks vaid 0,5-protsendilist majanduskasvu prognoosiv SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe peab rahandusministeeriumi 2-protsendilist prognoosi liiga optimistlikuks.

«Rahandusministeerium on püüdnud enda prognoosi erinevate prognoosijate keskele mahutada, mida ei saa neile pahaks panna, kuna konsensusprognoos pidavat pikemaajaliselt olema paikapidavam kui üksikute prognoosijate prognoosid,» ütles Arumäe.

Arumäe on siiski eesootavate majandusarengute osas jätkuvalt vähemoptimislik ning erinevused tulevad sisse pea kõikide komponentide osas, alustades välisturgude kasvueeldustega ning ka sisenõudluse kasvuprognoosidega.

«Ma kaldun arvama, et rahandusministeerium alahindab kesise majanduskasvu mõju tööhõivele ja sealtkaudu sisetarbimisele. Varasem kogemus on näidanud, et Eesti tööturg on väga kiirelt reageeriv olude muutustele. Samuti on minu investeeringute prognoos märksa tagasihoidlikum. Nagu ka inflatsiooniprognoos. Seega on riigieelarve maksutulude laekumisele allapoole risk nii majanduskasvu kui inflatsiooni poole pealt,» kirjeldas Arumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles