Sõerd: pangad võiksid maksta vabatahtlikult ettevõtte tulumaksu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik

Pangad on finantskriisist edukalt toibunud ning muutunud taas tõelisteks rahamasinateks. Aastatel 2010-2012 teenisid neli suuremat Eestis tegutsevad panka (Swedbank, SEB, Danske Bank ja Nordea) kokku üle miljardi euro puhaskasumit.

Swedbank juhib veerand miljardi euro suuruse kasumiga Postimehe suurimate ettevõtete kasumiedetabelit. Ka ülejäänud kolm panka kuuluvad pingerea tippude sekka.

Eelmise aasta majandustulemused pole veel teada, kuid kolme esimese kvartaliga ulatus Suure Neliku kasum 269 miljoni euroni.

Need arvud jäid silma ka Riigikogu rahanduskomisjoni liikmele, endisele rahandusministrile Aivar Sõerdile. Ta pani tähele, et hoolimata pöörastest kasumitest ei kuulu pangad riigi suuremate maksumaksjate sekka.

Maksu- ja tolliamet kinnitab, et siinsed pangad pole viimasel viiel aastal maksnud sentigi ettevõtte tulumaksu.

Aivar Sõerd toonitab, et tulumaksuseaduse mõte on, et ettevõtete tulumaksu maksustatakse kasumi jaotamisel ning ei maksustata siis, kui nad kasumi edasi investeerivad.

«Aga ma pole viimasel ajal eriti märganud, et pangad mingeid suuri investeeringuid oleks teinud,» ütleb rahvasaadik ja arutleb: «Miks ei ole Swedbankil või SEB Pangal soodne maksta dividende Eesti kaudu? Kas meil on maksutingimused ebasoodsad, näiteks liiga kõrge tulumaks?»

Sõerdi sõnul võiks riigi ja siinsete pankade esindajad koos maha istuda ja arutada, kas grupi dividende saaks jagada siinsete tütarde kaudu. Dividendid läheksid aktsionäridele, nendelt makstud tulumaks aga Eesti riigile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles