Mulluse täpseima majandusprognoosi tegi Postimees

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti majandusanalüütikute prognoos 2013.
Eesti majandusanalüütikute prognoos 2013. Illustratsioon: graafika: Alari Paluots

Mulluse täpseima Postimehes ilmuva majandusprognoosi tegi Postimees, kes edestas teist kohta jaganud LHV Panka ja Konjunktuuriinstituuti. Postimees ennustas kõige täpsemini tööpuudust, keskmist palka ja bensiini hinda.

Postimehe majandusprognoosi koostamisel osalesid mullu vastutav väljaandja Anvar Samost, ärijuht Erik Roose, peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap ja majandusajakirjanik Tõnis Oja. Prognoos saadi nelja mehe prognooside aritmeetilistest keskmistest.

Majanduse suhteliselt ebaloogiline käitumine eelmisel aastal üllatas enamikku prognoosijaid – majanduskasvu ja hinnatõusu pidurdumise taustal vähenes ka tööpuudus ootamatult palju ning keskmine palk tõusis prognoosidest rohkem.

Kui majandusprobleemidega kaasneb enamasti tööpuuduse suurenemine ja palgakasvu pidurdumine, siis eelmisel aastal läks teisiti. Majanduse jahtumine tööturgu eriti mõjutada ei jõudnud ning nii ei suudetud ka taolisi arenguid ette näha. Ka euro nii tugevat kurssi USA dollari suhtes ja bensiinihinna nii madalat seisu ei osatud ette näha.

Kui veel aasta tagasi loodeti majanduse taastumist, siis tegelikult läks teisiti. Eesti peamiste kaubanduspartnerite majandusseisud halvenesid ning see jõudis ekspordimahtude vähenemise tõttu ka kiiresti meie ettevõteteni. Aastat ilmestasidki pidevad majandusprognooside alandamised, mis kinnitasid ka varasemate prognooside ebatäpsust.

Sisetarbimise kasvu ja ettevõtete tööprotsesside optimeerimiste tõttu ei toimunud siiski suuremaid koondamisi ning palgatõusu tempo pigem hoopis suurenes. Statistikaameti andmetel suurenesid tööjõukulude märgatava kasvu tõttu ka ettevõtete kulud, kuid tänu suurematele müügimahtudele Eesti turul, suudeti siiski kasumeid kasvatada. Kui tarbijate hea majandusseis suudaks majandust ülal hoida kuni ekspordi väljavaadete paranemiseni, siis majandust ja siinseid tarbijaid võib ees oodata hea aasta.

Ka järgmise aasta prognoosid ootavad majanduselt pisikest kasvu praeguse suhteliselt madala inflatsiooni ja tööpuuduse tingimustes ning palgatõusu jätkuvat kasvu, mis toetub nii alampalga tõusule, kui riigisektori planeeritud palgakasvule.

Täpsemad analüütikud 2013
1. Postimees 68,0*
2-3. Konjunktuuriinstituut 63,5
2-3. LHV Pank 63,5
4. Ernst&Young 62,5
5. Rahandusministeerium 60,0
6. Swedbank 56,5
7. Danske pank 53,0
8. Redgate Capital 48,5
9. SEB 42,5
10. Maris Lauri 38,5
11. Nordea pank 37,5
12. Tarkinvestor 30,0

*) kohapunktide summa – täpseima prognoosi eest sai 12 punkti ja suurima möödalasu eest 1 punkti.

Loe 2014. aasta suurt majandusprognoosi homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles