E-Piim Vene impordikeelust: kaup müümata ei jää

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas loodab kauba teistele turgudele ära müüa.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas loodab kauba teistele turgudele ära müüa. Foto: Andres Haabu / Postimees

9. jaanuarist kehtib Venemaale sisseveokeeld mõlemale E-Piima meiereile – nii Põltsamaal kui ka Järva-Jaanis asuvale. E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakase sõnul eksprotisid nemad Venemaale 30 protsenti toodangust.

«Tunne on suhteliselt ootuspärane. Inspektsioon käis siin ära ja negatiivse tulemuse ootus oli kuskil 50:50, kui mitte suurem,» nentis Murakas. Tema sõnul on tulemust täna veel raske kommenteerida, kuna Venemaalt pole ametlikku kirja veel saabunud ja täpsemaid etteheiteid ei teata.

«Ootame vene ametliku kirja ära, siis saame näha, mida ette heideti ja milline saab olema Eestipoolne tegevuskava. Siis saab selgeks, mida on vaja teha, et meie tingimusi Vene tolliliidu nõuetega (mis on Euroopa Liidu omadest erinevad) kooskõlla viia. Järgneb ametkondade vaheline kirjavahetus ja ilmselt kunagi uus inspektsioon,» kirjeldas Murakas.

Venemaa on Murakase sõnul nende jaoks traditsiooniline ja oluline turg, kuid ekspordiga kaasnevad alati riskid ja ettevõttel peab olema plaan B. «Meie toodang raisku ei lähe, juust säilib kaua. Need kaubad, mis on Venemaale pakendatud, jõutakse veel välja viia,» ütles Murakas.

Ta kirjeldas, et E-Piim ekspordib oma toodangut üle maailma erinevatele turgudele ja kuna täna on maailmas piimapuudus ja piimatoodete järgi suur nõudlus, siis kaup müümata ei jää. «Uutele turgudele minemine toob tõenäoliselt ühekordsed kulutused ja kaotuse hinnas, aga kaup saab müüdud,» uskus Murakas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles