Eestit läbiv konteinerite maht kasvab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerid Muuga sadamas.
Konteinerid Muuga sadamas. Foto: Toomas Huik

Transiidikeskuse tütarfirma Muuga CT kasvatas konteinerite käitlemise mahtu läinud aastaga võrreldes 16 protsenti.


Kokku käitles Muuga CT märtsis 14 176 TEU-d, mis moodustab 98 protsenti kogu Eestit läbivast konteinerkauba voost. Tõusu saavutamisele aitas oluliselt kaasa uue raudteesõlme üha aktiivsem kasutamine.

Eesti ainus spetsialiseeritud konteinereid käitlev terminal Muuga CT avas 2008 aasta detsembris uue raudtee laadimissõlme, mis on hetkel ümbruskonna sadamatest kõige kaasaegsem. «Käivitamise hetkel uskusime, et investeerisime tulevikku ja selle sõlme innovaatilised tehnilised lahendused tundusid tollal olevat ajast ees,» märkis Transiidikeskuse juhatuse esimees Erik Laidvee, lisades, et ei uskunud, et see aeg nii ruttu kätte jõuab.

Ta lisas, et see õigustab ettevõtte pidevaid investeeringuid tehnoloogilistesse uuendustesse, et püsida Läänemere põhjaosa sadamate üha tihenevas konkurentsis esirinnas.

Laidvee kinnitas, et kaubamahu hüppeline suurenemine annab märku logistilises tarneahelas osalejate üha paremini toimivast koostööst. «Kõik osapooled on asunud korrastama oma tööprotsesse, et olla valmis kaubamahu senises tempos kasvades maksimaalvõimsustel häireteta töötamiseks,» sõnas ta.

Üheks konteinerterminali konkurentsieeliseks uues raudteelaadimissõlmes on graafiku alusel liikuv konteinerrong, mida konkurentidel pole. Kuna raudteelaadimisõlmel on mitmekordne võimsuste varu, siis loob see eeldused mahtude jätkuvaks kasvamiseks.

Arvestades kaubavoogude suurenevat mahtu on ilmne, et juba lähiajal tekib vajadus täiendavate laoplatside ja uue autopääsla järgi, mille lahenduseks oleks olemasoleva terminali laienduse kasutuselevõtt.

«Esimeses etapis vajaksime 8 hektarit maad kesksuvel valmivast 27 hektari suurusest konteinerterminali laiendusest, mille kasutuselevõtuks oleme valmis investeerima 100 miljonit krooni,» ütles Transiidikeskuse juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles